0

Rakasta pohjoista luontoa - vaikuta valinnoillasi

Pohjoinen luontomme on erityisen herkkä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Me tarvitsemme selkeitä vuodenaikoja – lumisia talvia ja lämpimiä kesiä – taataksemme turvallisen ympäristön arktisille eläinlajeille. Kestävyys on pohjoinen mielentila ja ennen kaikkea elämäntapa: luonnon ja sen ilmiöiden arvostaminen kaiken lähtökohta. Henkilökohtaisilla valinnoilla ja konkreettisilla teoilla edesautamme muutosta. Sammuta siis valot, kerää roskasi, kierrätä, syö lähiruokaa ja matkusta sesonkien ulkopuolella – pienillä teoilla on väliä.
Tiesitkö, että tällä hetkellä Lappi on sähköntuotannon suhteen jopa yliomavarainen, ja että sähköntuotannossa uusiutuvan energian osuus on yli 90 % ?
Rovaniemen saavutettavilla luontopoluilla on helppoa ja turvallista tehdä päiväretkiä koko perheen kanssa. Ounasvaaralla ja Napapiirin Retkeilyalueella pääset tutustumaan pohjoisiin metsiin vain lyhyen matkan päässä keskustasta. Otathan ennen retkelle lähtöä haltuusi Retkietiketin, joka tiivistää ohjeet luonnon kunnioittamisesta, liikkumisesta, leiriytymisestä, tulenteosta ja roskattomasta retkeilystä. Kun säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle!

Paikalliset Sustainable Travel Finland -sertifioidut yritykset

Paikalliset yritykset ovat yhdistäneet voimiaan saavuttaakseen Sustainable Travel Finland sertifioinnin, jonka ohjelma tarjoaa kehityspolun ja konkreettiset työkalut, kuten ohjelmalle luodut valmennukset, e-oppaan ja digitaalisen työympäristön, joiden avulla matkailualan yritykset kykenevät muokkaamaan toimintaansa entistä vastuullisemmaksi.
 
Paikalliset Sustainable Travel Finland sertifioidut yritykset:
 
Arctic TreeHouse Hotel – Vastuullinen hotelli
Joulupukin Kammari – Paikallinen joulutoimija ja Joulupukin tapaamispaikka
Ounasvaaran Hiihtokeskus – Paikallinen hiihtokeskus
Lapland Safaris Rovaniemi – Paikallinen matkailuyritys
Lapland Hotels Sky Ounasvaara – Vastuullinen hotelli Ounasvaaralla
Lapland Hotels Ounasvaara Chalets – Vastuullinen hotelli Ounasvaaralla
Metsä Kolo – Ekologinen lomakohde
Scandic Rovaniemi City – Vastuullinen hotelli ydinkeskustassa
Arctic SnowHotel & Glass Igloo – Paikallinen Lumi- ja Iglumajoitusta tarjoava yritys 
Beyond Arctic – Paikallinen matkailupalveluyritys
Bearhill Husky – Paikallinen koiravaljakkoretkiä järjestävä perheyritys
Wild About Lapland – Paikallinen Safariyritys
Husky Yoga & Nature – Paikallinen jooga ja luontopalveluiden edelläkävijä
Pyhä Igloos – Paikallinen ekologinen Igluhuoneisto Hotelli Pyhätunturilla
Ollero Eco Lodge – Paikallinen ekologisia majoituspalveluita tarjoava perheyritys

Lämmitykseltään hiilidioksidivapaa Rovaniemen lentoasema

Lentoasemien ilmastovaikutukset syntyvät rakennusten lämmityksestä ja ajoneuvojen energiankulutuksesta, ja Lentoasemayhtiö Finavia sekä Napapiirin Energia ja Vesi (Neve) ovat nyt sopineet Rovaniemen lentoaseman lämmittämisestä kaukolämmöllä, jonka tuotannossa ei synny hiilidioksidipäästöjä. Vihreä Lähilämpö sopii hyvin Rovaniemen lentoaseman lämmitysmuodoksi, sillä se tukee Finavian ilmasto-ohjelman keskeisiä keinoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Neve käyttää kaukolämmön tuotannossaan uusiutuvia ja lähellä tuotettuja polttoaineita.

 

Hiilineutraali Joulupukki mukaan ilmastotalkoisiin

 

Näe metsä puilta

Tiedekeskus Pilkkeessä pääset tutustumaan pohjoisen metsiin kaikilla aisteilla ja itse tehden. Pilke kertoo suomaisista metsistä – siitä, mitä ne meille antavat, mitä voimme metsässä tehdä ja minkälainen on suhteemme metsään. Tiedekeskuksessa opit tuntemaan metsien kestävää käyttöä ja saat tietoa metsiemme monipuolisista antimista. Viettämällä päivän museo ja tiedekeskus Arktikumissa pääset tutustumaan pohjoiseen luontoon, kulttuuriin ja historiaan.
Mitä enemmän tiedät arktisesta kulttuurista, sitä vastuullisempia valintoja osaat tehdä myös matkailijana.
Rovaniemi on tunnettu lumisista talvistaan ja joulun taiastaan. Monet eivät tiedäkään, että Rovaniemellä on paljon tekemistä ja nähtävää myös kesällä. Joulupukin virallisessa kotikaupungissa voit kokea jouluelämyksiä vuoden jokaisena päivänä.
Lapissa vieraileminen joulukuun jälkeen on kestävä valinta, koska tällöin matkustat vilkkaimman sesongin ulkopuolella. Kevättalvella on joulukuuhun verrattuna myös enemmän lunta, pitempi päivä ja paremmat revontuliennusteet! Rovaniemi on taianomainen kaupunki jokaisena neljänä (tai jopa kahdeksana) vuodenaikana. Napapiirillä kesäyöt ovat valoisia aina toukokuun lopusta elokuun alkuun saakka.
Keskikesän loputon valon määrä tarjoaa mainiot mahdollisuudet erilaisiin aktiviteetteihin: ratsastukseen, maastopyöräilyyn, vaeltamiseen, jokiveneristeilyyn, tai vaikka husky- ja porotilavierailuihin. Erityisesti, jos olet kiinnostunut tapaamaan tilojen vastasyntyneitä tulokkaita.
Matkustaessasi Rovaniemelle keväällä, kesällä tai syksyllä, olet osa kestävää kehitystä.

Tutustu lappilaiseen kulttuuriin

Pohjoisessa osataan arvostaa juuria ja perinteitä.
Kestävä, arktinen elämys rakentuu paikallisten tuotteiden ja puhtaan ruuan ympärille, yhdistettynä kristallin kirkkaaseen, puhtaaseen veteen. Lappilainen ruokakulttuuri on tunnettu luonnosta saatavista, puhtaista raaka-aineistaan. Syömällä lähiruokaa ja ostamalla paikallisia tuotteita olet mukana kestävässä kehityksessä: tukemassa paikallista tuotantoa ja ympärivuotisia työpaikkoja.
Nykypäivän digimaailmassa käsillä tekeminen on arvokas taito. Paikallisten ihmisten luona vierailu ja tätä kautta paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin tutustuminen on myös kestävä ja vastuullinen valinta.
Irene ja Ari Kangasniemen luona voit yhdistää nämä molemmat. Vierailemalla paikallisten käsityöläisten kotona ja tutustumalla heidän verstaaseensa, opit uutta paikallisesta kulttuurista ja lappilaisesta elämäntavasta. Vierailun aikana kuulet kiinnostavia tarinoita Lapista, maistat kotitekoisia herkkuja ja pääset valmistamaan verstaalla oman matkamuistosi luonnon materiaaleista.
 

Arvosta arktista luontoa

Tee Vastuullisen Matkailijan Sitoumus (sivu englanniksi)

Vastuullisen matkailijan sitoumus

 
Kestävyys on pohjoinen mielentila ja ennen kaikkea elämäntapa: luonnon ja sen ilmiöiden arvostaminen kaiken lähtökohta. Henkilökohtaisilla valinnoilla ja konkreettisilla teoilla edesautamme muutosta. Sammuta siis valot, kerää roskasi, kierrätä, syö lähiruokaa ja matkusta sesonkien ulkopuolella – pienillä teoilla on väliä.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?