0

Astu arktiselle alueelle

Rovaniemellä voit todella ylittää Napapiirin linjan! Arktinen alue alkaa pohjoiselta napapiiriltä, ja sen rajojen sisällä on useita Rovaniemeä suurempia kaupunkeja, mutta niistä yksikään ei ole napapiirin välittömässä läheisyydessä. Rovaniemellä napapiiri kulkee kahdeksan kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsevan Joulupukin Pajakylän halki, jossa se on selvästi merkitty.

Mikä pohjoinen napapiiri on?

Pohjoinen napapiiri on maapallon leveyspiiri, joka kulkee 66°33′45.9″ päiväntasaajasta pohjoiseen. Se on eteläisin leveyspiiri, jossa aurinko pysyy 24 tuntia horisontin yllä tai alla – näitä ilmiöitä kutsutaan keskiyön auringoksi kesällä ja kaamokseksi talvella.

Kiireen raja

Moni pitää pohjoista napapiiriä kiireen ja stressin rajana, jonka pohjoispuolelle kyseiset ilmiöt eivät kuulu. Rovaniemellä väittämä saa tukea vain muutama kilometri napapiiriltä pohjoiseen Napapiirin retkeilyalueella, jossa kaunis arktinen luonto vakuuttaa rauhallisuudellaan.

Missä ylittää napapiiri Rovaniemellä?

Rovaniemellä on lähes mahdotonta olla ylittämättä pohjoista napapiiriä. Useimmat tekevät sen Joulupukin Pajakylässä, missä se on selkeästi merkitty ja napapiirin ylitystodistuksiakin tarjolla. Suuri osa safareista ja muista aktiviteeteista kulkee napapiirin poikki, joten sen ylittäminen moottorikelkalla, pororeessä tai koiravaljakolla on tavanomaista.

Kuinka ylittää napapiiri Rovaniemellä?

Napapiirin voi ylittää haluamallaan tavalla, ja vain mielikuvitus on rajana – kävellen, hyppien, kierien, pyöräillen, autoillen… Ylitysseremonioita on tarjolla tilauksesta, ja niitä suositellaan varsinkin ryhmille. Mikäli saavut Rovaniemelle lentoteitse, olet todennäköisesti käynyt jo arktisen alueen ilmatilassa ennen laskeutumistasi Rovaniemen lentokentälle.

Napapiirin alitus

Tietääksemme Rovaniemi on maailman ainoa paikka, jossa napapiirin voi alittaa. SantaParkissa, Joulupukin kotiluolassa, arktiselle alueelle voi astua 50 metriä maanpinnan alapuolella – siinäpä jotain, jota ei tule ihan joka päivä tehtyä! Ja kyllä, tästä poikkeuksellisesta teosta voi hankkia todistuksen paikan päällä.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?