0

Joulupukin voi tavata vuoden jokaisena päivänä Rovaniemellä

Rovaniemi on Joulupukin virallinen kotikaupunki, jonka kuuluisimman asukkaan voi tavata vuoden jokaisena päivänä Joulupukin Pajakylässä napapiirillä, jossa vierailee vuosittain yli 500 000 joulunystävää maailman joka kolkasta.

Jo yli 30 vuotta Rovaniemellä

Koska Joulupukin alkuperäisen kotipaikan Korvatunturin sijainti on tarkoin varjeltu salaisuus, hän päätti perustaa oman tukikohdan, jossa voisi ottaa vastaan kaikki halukkaat vierailijat, Rovaniemelle ja napapiirille vuonna 1985. Rovaniemi sai Joulupukin virallisen kotikaupungin aseman vuonna 2010.

Joulupukki: tervetuloa!

Joulupukki on kenties maailman tunnetuin henkilö, joka tiedostaa maailmanlaajuisen vaikutusvaltansa ja sen mukana tulevan vastuun.
– Olen hyväntahdon, rakkauden ja rauhan lähettiläs, ja toivon onnellisuutta kaikille maailman ihmisille, hän sanoo hetkeäkään epäröimättä.
– Toivon vilpittömästi, että mahdollisimman moni pääsisi tapaamaan minua Rovaniemelle, sillä ilahdun aina ihmisten kohtaamisesta, Joulupukki kertoo.

Kuinka suunnistaa Joulupukin luo Rovaniemellä

Joulupukin Pajakylä on auki vuoden jokaisena päivänä, ja sinne pääsee helposti Rovaniemen keskustasta Santa Claus bussilla tai paikallisbussilla numero 8. Vaihtoehtoina ovat taksi, auto ja kävely – välimatka on kahdeksan kilometriä. Mikäli haluat tavata Joulupukin heti laskeuduttuasi Rovaniemen lentokentälle, on välimatka vain kolme kilometriä. Tarkista Joulupukin Pajakylän aukioloajat varmistaaksesi, että hän on paikalla.

Joulupukin Pajakylä: kuinka kaikki alkoi

Rovaniemi tuhoutui lähes täysin toisessa maailmansodassa. Vuonna 1950 Eleanor Roosevelt, silloisen Yhdysvaltain presidentin Franklin D. Rooseveltin vaimo, vieraili Rovaniemellä katsomassa kuinka jälleenrakennus etenee.
Hän halusi käydä napapiirillä, kahdeksan kilometriä keskustasta pohjoiseen, jonne Rovaniemen viranomaiset kiirehtivät rakentamaan mökin arvovierasta varten. Mökki on Joulupukin Pajakylän vanhin rakennus ja seisoo edelleen Joulupukin Pääpostin vieressä.

Joulupukin Pajakylä tänä päivänä

Joulupukin Pajakylä on Lapin tunnetuimpia käyntikohteita, josta löytyy yli 50 palveluntarjoajaa ohjelmapalveluyrityksistä kauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin. Pajakylässä on tarjolla husky- ja poroajeluja, moottorikelkkasafareita, designtuotteita ja matkamuistoja, lumi- ja jäärakennelmia, igluhotelli, lasi-igluja ja lomakylämajoitusta. Lisätietoa löytyy täältä.

Koe joulunajan huippuhetket Joulupukin Pajakylässä

Kuukautta ennen joulua maailman katseet keskittyvät Rovaniemelle, kun Joulupukki julistaa joulukauden avatuksi Joulupukin Pajakylässä. Tästä alkaa myös kiireinen aika Rovaniemellä, sillä lukuisat matkailijat saapuvat kokemaan aidon joulun taikaa Joulupukin kotikaupunkiin.
Toinen vuoden kohokohta on 23. joulukuuta, kun Joulupukki käy matkalleen jakamaan lahjoja maailman lapsille.

Postitonttujen päämaja

Vuodesta 1985 Joulupukki on saanut 18 miljoonaa kirjettä 199 maasta, ja sen takia Joulupukin Pääposti on ehdoton vierailukohde Joulupukin Pajakylässä. Iloiset postitontut palvelevat ympäri vuoden päämajassaan, joka on ihka oikea postikonttori. Jokainen Joulupukin Pääpostista lähetetty kirje ja kortti leimataan Napapiiri-erikoisleimalla, jollaista ei muista posteista saa, joten terveiset kotiin ovat varmasti ainulaatuiset.

Porot - Joulupukin lentojoukot

Poroilla on tietysti erikoisasema Joulupukin elämässä, ja niiden tapaaminen jää varmasti jokaisen mieleen.
– Ne ovat minulle paljon muutakin kuin kulkuväline – ne ovat kilttejä, ystävällisiä ja pitävät yhtä – tarkemmin ajateltuna ne ovat kuin joulumielen ruumiillistuma, Joulupukki huomauttaa.
Poroihin tutustuminen Rovaniemellä on helppoa, sillä poroajeluja ja porotilavierailuja on runsaasti tarjolla, jotkut niistä Joulupukin Pajakylässä. Huomioithan, että lentävät porot on varattu Joulupukille, sillä niiden ohjaamiseen vaaditaan erinomaiset ajotaidot, joiden hallitseminen vaatii vuosisatojen harjoittelun.

Joulupukin apurit

Joulupukin kiireellinen aikataulu pettäisi pahemman kerran ilman ahkeria apulaisia eli tonttuja. Heidän tarmokkaat ponnistuksensa palkitaan hymyinä lukuisten lasten ja aikuisten kasvoilla, jotka pääsevät kokemaan aitoa joulumieltä.
– Työmme ei lopu koskaan, mutta iloinen mieli ja positiivinen asenne saavat jokaisen päivän tuntumaan leikiltä, sanoo Vertteli-tonttu.
– Oikeiden tonttujen salaisuuksiin voi perehtyä osallistumalla Tonttukouluumme, josta saa myös taikadiplomin! Vinkkaa Elfiina-tonttu.

Maailma tietää

Yli 30 Rovaniemen-vuotensa aikana Joulupukki on ottanut vastaan Joulupukin Pajakylässä miljoonia vierailijoita, joiden joukossa on pop-tähtiä, poliitikkoja, televisiokasvoja, urheilijoita ja aivan tavallisia ihmisiä ympäri maailmaa. Hänen päämajansa napapiirillä on tullut tutuksi vieläkin suuremmalle joukolle kansainvälisen mediahuomion kautta.

Rovaniemi on jouluihmisen unelmapaikka

Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä ja lähiympäristössä on paljon muitakin jouluisia käyntikohteita. Joulupukkiin ja jouluun liittyvää tekemistä ja kokemista löytyy täältä.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?