0

Revontulia voi katsella Rovaniemellä elokuusta huhtikuuhun

Revontulet loimuavat Lapin taivaalla noin 150 yönä vuodessa. Rovaniemellä revontulikausi alkaa elokuun lopun tienoilla ja jatkuu aina huhtikuun alkuun asti. Revontulten tieteellinen nimi Aurora Borealis tarkoittaa pohjoista aamuruskoa.

Kuinka näen revontulet Rovaniemellä?

Revontulten näkeminen vaatii selkeän taivaan ja tarpeeksi pimeyttä, joiden lisäksi katselupaikan tulee olla tarpeeksi kaukana valosaasteesta kuten katuvaloista ja valotauluista. Rovaniemellä hyvän paikan löytämiseksi ei tarvitse vaeltaa kauas keskustasta, ja todella vahvat revontulet näkyvät kaupungin yllä valosaasteesta huolimatta.
Revontulten näkymistä ei voi koskaan taata, mutta valistuneita ennusteita toki on.

Missä kannattaa katsella revontulia Rovaniemellä?

Aivan Rovaniemen keskustan liepeillä on useita hyviä paikkoja tarkkailla revontulia. Arktinen puutarha museo ja tiedekeskus Arktikumin takana on suosittu paikka vain 10 minuutin kävelynmatkan päässä keskustasta. Toinen oiva paikka on Ounasvaaran laki, jonne on noin 45 minuutin kävelymatka keskustasta. Mikä tahansa paikka valosaasteen ulottumattomissa, josta on esteetön näkymä pohjoistaivaalle, sopii tarkoitukseen – mitä pimeämpi, sitä parempi.

Mihin aikaan revontulet näkyvät?

Revontulet näkyvät yleensä iltakymmenen ja aamukahden välillä – joskus niinkin aikaisin kuin iltaseitsemältä – ja näytös saattaa kestää parista minuutista useaan tuntiin. Välttääksesi hytistelyn ulkona kylmässä revontulia odotellessa, Rovaniemen alueelle on tarjolla erinomainen palvelu, joka ilmoittaa heti kun revontulet ovat havaittavissa: Aurora Alert Realtime.

Syvennä kokemustasi opastetulla retkellä

Syväluotaavamman revontulikokemuksen saat osallistumalla opastetulle revontuliretkelle Rovaniemellä. Retkiä tehdään muun muassa moottorikelkoilla, husky- ja porovaljakoilla sekä lumikengillä, ja nämä ovat vain osa tavoista kokea revontulet Rovaniemellä. Asiantuntevat oppaat maksimoivat mahdollisuudet nähdä revontulet viemällä erityisiin katselupaikkoihin, ja samalla kertovat ilmiöön liittyviä faktoja ja tarinoita.

Revontulten synty

Saamelaistarun mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee Lapin tuntureilla ja huiskii hännällään lumisia huippuja, singoten kipinöitä pohjoisen taivaalle. Kipinöistä muodostuu värikkäitä tulijuovia, jotka valaisevat pimeää maisemaa. Revontulet-nimitys pohjautuu tähän myyttiin.

Tieteellinen selitys

Revontulet syntyvät, kun auringosta tuleva hiukkassuihku kohtaa maan magneettikentän, joka ohjaa hiukkaset ilmakehään maan napoja ympäröivälle revontulivyöhykkeelle. Noin sadan kilometrin korkeudella hiukkaset törmäilevät ilmakehän atomeihin, jotka virittyvät ja säteilevät keltavihreää valoa hapen ja typen vaikutuksesta. Jos purkaus on erityisen voimakas, näkyy myös punaista ja violettia valoa. Revontulet ovat aina magneettikentän suuntaisia ja yleensä ne näkyvät itä-länsisuuntaisina pitkinä nauhoina.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?