0

Tästä kiireellä pystytetystä hirsimökistä sai alkunsa Joulupukin Pajakylä: Rooseveltin majan 70-vuotispäivää vietetään 11.6.2020

Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Roosevelt matkusti vuonna 1950 Suomen Lappiin tutustumaan sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen. Tästä yllätysvierailusta lähti liikkeelle koko Rovaniemen matkailun menestyksellinen tarina, kun reilussa viikossa urakoitu Napapiirin Maja valmistui 11.6.1950 rouva Rooseveltin vierailun kunniaksi. Joulupukin Pajakylän ensimmäinen vetonaula oli syntynyt. 

Tapaus oli tärkeä koko Rovaniemen matkailun kannalta, sillä majasta tuli Napapiirin ensimmäinen nähtävyys, joka sai yhä useamman vieraan pysähtymään, ostamaan matkamuiston ja lähettämään matkatervehdyksensä kotiin Napapiirin erikoisleimalla varustetulla postikortilla.

Kaksi vuotta sitten Rovaniemen kaupunki remontoi tämän historiallisen maamerkkinsä. Vanhaa kunnioittaen restauroitua majaa on tähän asti esitelty lähinnä kutsuvieraille ja pienille ryhmille, mutta tänä kesänä Rooseveltin maja avataan vihdoin vuosikymmenien tauon jälkeen kaikille Joulupukin Pajakylän vierailijoille ja Lappiin suuntaaville automatkailijoille.

“Varmasti myös paikallisia kiinnostaa päästä kurkistamaan legendaariseen Rooseveltin majaan ja sen historialliseen valokuvanäyttelyyn. Majan sisällä oleva takka on tyypillistä Ferdinand Salokankaan muotokieltä ja rakennus on suojeltu asemakaavassa. Ovet ovat avoinna päivittäin kello 10-17”, kertoo Aija Aarrevaara, joka on aloittanut kesäkuun alussa Rooseveltin majan emäntänä.

Aarrevaara on työskennellyt Pajakylän infopisteessä jo pitkään ja häneltä on usein kyselty, miten Rovaniemen matkailumenestys on lähtenyt liikkeelle ja miten Napapiirillä sijaitsevasta Joulupukin Paja­ky­läs­tä on tullut yli puolen miljoonan vuosittaisen matkailijan magneetti.

“Totuus on tarua ihmeellisempää! Kun rouva Rooseveltin kone laskeutui Rovaniemen lentokentälle, majaan asennettiin vasta ulko-ovea. Jo seuraavana päivänä majalla järjestettiin juhlava vastaanottoseremonia”, Aarrevaara kertoo.

Maja nousi 12 päivässä

Pienelle majalle sopiva maapala saatiin lahjoituksena nelostien varrelta, paikasta, jossa napapiiriä esittämään oli pystytetty vaivainen kyltti. Arkkitehti Ferdinand Salokangas valvoi yhden yön piirustuksia tehden, ja reilussa viikossa aherrettiin pieni mökki suoraan Ounasjoen uitosta nostetuista hirsistä.

”Työ aloitettiin aamulla klo 6 ja jatkettiin yöhön klo 24. Miehet asuivat lähellä työmaata teltassa ja olihan työmaalla Kemiyhtiön kokki, joka keitti ruokaa ja kahvia, jotka melkein seisaaltaan syötiin ja juotiin. Ei ollut pidempiä ruoka- tai kahvitaukoja”, näin muistelee rakentamisesta vastannut rakennusmestari Yrjö Kamunen, jonka tytär on toimittanut muisteluksen Lapin Maakuntamuseolle.

Roosevelt cabin at the arctic circle Rovaniemi Lapland Finland

Takaisin uutislistaukseen

Näitkö jo nämä?

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?