0

Rovaniemen matkailutoimijat vaativat nopeutettua käsittelyä matkustusrajoituksille

Matkailutoimialan kovat rajoitukset ja matkustusrajoituksia koskevan lainsäädännön viivästynyt käsittely ajavat Lapin matkailuyrityksiä ahdinkoon. Rovaniemen matkailutoimijat vetoavat maan hallitukseen, jotta se kiirehtisi tartuntatautilain matkustusrajoituksia koskevan esityksen tuomista eduskuntaan. Nopeutetulla käsittelyllä pelastettavissa olisi ensi vuoden joulukausi 2021 ja siitä käynnistyvä talvikausi 2021-2022 kansainvälisen matkustuksen osalta.Rovaniemen matkailuyrittäjien arvio kuluvan vuoden matkailuliikevaihdosta Rovaniemen alueella on laskenut dramaattisesti ollen nyt -60 % (-200 M eur) vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihdon lasku on suoraan suhteessa alan työllistävyyteen, jossa laskun arvioidaan olevan 1400 henkilötyövuotta (-50 %) vuoteen 2019 verrattuna. Matkailukaupan lasku näkyy myös muiden toimialojen taloudessa, joilta jää saamatta matkailun tuomana kerrannaisvaikutuksena lähes 120 M eur tulo. Rovaniemen matkailutulon arvioidaan välillisine vaikutuksineen olevan n. 580 M eur (2019).

Kuluneen kauden aikana Lapissa on tehty laajan rintaman yhteistyötä terveysturvallisen matkailun eteen ja valmiudet matkailupalveluiden terveysturvalliseen toteuttamiseen ovat hyvät. Elinkeinon terveysturvallisten toimien rinnalle edellytetään nyt valtionhallinnon osalta tartuntatautilain matkustusrajoituksia koskevan esityksen nopeutettua käsittelyä matkailun liiketoimintojen edellytysten turvaamiseksi. Maahan tulee laatia terveysturvallinen saapumisen käytäntö matkustuksen avaamiseen.

Nopeutetulla käsittelyllä olisi pidemmän aikavälin elvyttävä ja kilpailukykyä lisäävä vaikutus. Ennuste Rovaniemen matkailun kahden suljetun talvikauden jälkeen on toimialan näkökulmasta kestämätön. Vuoden kuluttua koittavan joulu- ja talvikauden myynti on maailmalla jo käynnistynyt. Matkailutoimijoiden huolena on valtionhallinnon matkustusrajoituksiin liittyvän keskeisen päätöksenteon valuminen pitkälle kevääseen 2021. Tällöin tulevan talvikauden kansainvälinen matkailukauppa on käytännössä menetetty niihin kilpaileviin kohteisiin ja maihin, joissa matkailua avataan terveysturvallisesti ja hallitusti. Visit Rovaniemi alueen matkailumarkkinointiyhtiönä vaati päättäjiltä nopeutettua asiankäsittelyä, jotta konkursseilta ja massatyöttömyydeltä vältyttäisiin.

Lisätiedot:
Sanna Kärkkäinen,

toimitusjohtaja, Visit Rovaniemi,

sanna.karkkainen@visitrovaniemi.fi,

puh. 040 576 3414

Takaisin uutislistaukseen

Näitkö jo nämä?

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?