0

Kari Väänänen tuo Nätti-Jussin näyttämölle Rovaniemellä

Rovaniemen Teatteri toteuttaa yhden katsojien toiveista, kun se tekee näytelmän savottajätkä Juho Vihtori Nätistä. Esityksen nimi on Nätti-Jussi seikkailee ja se saa ensi-iltansa 16. syyskuuta Lappia-talon suurella näyttämöllä. Näytelmän on käsikirjoittanut Esko Janhunen ja ohjannut teatterinjohtaja Kari Väänänen. Nätti-Jussin roolissa on Marko Syysmaa. 

– Joka puolelta on kysytty, milloin Nätti-Jussia saa katsoa teatterissa. Nyt voin vastata, että kohta, kertoo Väänänen.

Rovaniemen Teatteri valmistaa Juho Vihtori Nätistä kaksi näytelmää. Nätti-Jussi seikkailee on ensimmäinen niistä ja pohjautuu tarinoihin, joita legendaarinen savottajätkä Juho Nätti (1890–1964) on kertonut ja joita hänestä on kerrottu. Esitys ei ole henkilökuva vaan se on kuvitteellinen tulkinta Nätti-Jussin hahmosta ja kertomuksista. Ensisijaisesti näytelmä pyrkii olemaan Nätti-Jussin tarinoiden näköinen ja esittää ne reilusti liioitellen, mikä oli Nätin kerronnalle ominaista.

– Nätti-Jussi seikkailee on Nätin huimimpien juttujen näköinen. Se on mielikuvituksen ylistys ja riemuvoitto. Siinä tavallinen tukkijätkä seikkailee kaukomaat ja maailman meret kuin Indiana Jones ainakin. Se on Lapin versio Paroni von Münchhausenista. Näytelmässä on myös jätkien tarinaa ja käänteitä Suomen historiasta. Siinä ollaan tukkikämpällä, käydään läpi itsenäistymisen aikaa ja juhlitaan urheilusaavutuksia. Se on aika vilkas esitys, jossa ei hirveästi lepäillä. Tahti rauhoittuu lopussa, kun vanha Nätti pääsee ääneen, Väänänen kuvailee.

Nätti-Jussi seikkailee -näytelmän lavastuksen on suunnitellut Pentti Uimonen, puvustuksen Elina Vasko, valot Kari Penttinen ja äänet Taito Kantomaa. Esityksen rooleissa nähdään Marko Syysmaa, Olli Halttu, Onerva Kärkkäinen, Kirsi Kärnä, Markku Köngäs, Markku Lukka, Vesa-Matti Komonen, Joni Kuokkanen ja Jonne Kaaretkoski. Näytelmää ovat olleet toteuttamassa myös maskeeraaja Maikki Kolistaja, tarpeistonvalmistaja Anitta Vierelä sekä Rovaniemen Teatterin näyttämöhenkilöstö, lavastamo ja puvusto. Esityksiä on keväälle 2018 saakka.

Toinen Rovaniemen Teatterin Nätti-Jussi -aiheinen esitys on monologi Minä, Juho Vihtori Nätti, jonka Kari Väänänen käsikirjoittaa ja näyttelee. Esitys luotaa ihmistä legendan takana ja on kirjoittajansa näkemys Nätti-Jussista nojaten todellisiin elämäntapahtumiin. Esitys saa ensi-iltansa syksyllä 2018.

– Nätti-Jussi asui ikänsä Lapissa kiertäen savotoilla. Nätin legenda paisui ja sitä paisutettiin. Hänestä kiertää satoja tarinoita, joista vain osa on Jussin itsensä kertomia. Nätti-Jussin hahmo nousi jätkien silmissä aikansa supersankariksi. Puuyhtiöt teetättivät töitä matalilla palkoilla mutta Nätin kerrottiin laittaneen metsänomistajat ja yhtiöiden johtajat jutuillaan ojennukseen. Hän oli köyhän ystävä ja Lapin metsien Robin Hood. Minkälainen oli ihminen jutuniskijän naamion takana? Minä, Juho Vihtori Nätti kertoo Jussin salatummasta puolesta, Väänänen taustoittaa.

Lisätiedot: 
Rovaniemen Teatteri
Kati Kuha
+358 40 7686672
kati.kuha(at)rovaniemi.fi
www.rovaniementeatteri.fi

Takaisin uutislistaukseen

Näitkö jo nämä?

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?