0

Musiikkinäytelmä Hovinpohja saa maailmanensi-iltansa Rovaniemen Teatterissa

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatterissa saa 12. syyskuuta maailmanensi-iltansa musiikkinäytelmä Hovinpohja. Näytelmän on käsikirjoittanut Esko Janhunen ja ohjannut Tero Heinämäki. Esityksen lavasteet ja puvut on suunnitellut Minna Kauhanen, valot Kari Penttinen sekä peruukit ja maskit Kaisa Mylläri. Pääroolissa Hovinpohjan ravintolapäällikkönä sekä Korvikeorkesterin kapellimestarina nähdään Minna Siitonen. Muissa rooleissa ja Korvikeorkesterina ovat Jonne Kaaretkoski, Kari Koivukangas, Kylli Köngäs, Jukka Nurmela ja Anniina Piiparinen. Näytelmän esitykset ovat Lappia-talon kellariteatteri Saivossa.

Hovinpohjan käsikirjoitus sai alkunsa, kun Rovaniemen Teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo tilasi käsikirjoittaja Esko Janhuselta musiikkinäytelmän Lappia-talon kellariteatteriin. Syttyi idea sijoittaa näytelmän tapahtumat Hovinpohja-ravintolaan, jonka Hotelli Pohjanhovi perusti siipirakennukseensa Lapin sodan aikaan.

– Siihen aikaan Rovaniemi oli tuhottu aivan tasaiseksi ja Hovinpohja pykättiin pystyyn Pohjanhovin viinikellariin. Se oli ensimmäinen kapakka sodan jälkeen Rovaniemellä. Tai ei se mikään kapakka ollut, vaan tyylikäs ravintola. Se on historiallinen ja ainutlaatuinen paikka ja Hovinpohjan kautta pääsee käsiksi ajan musiikkiin, käsikirjoittaja Esko Janhunen kertoo.

Näytelmä kertoo fiktiivisen tarinan ravintola Hovinpohjan henkilökunnasta ja heidän kohtaloistaan. Tapahtumien lomassa kuullaan elävää musiikkia, jota esittää Korvikeorkesteri.

– Esityksen musiikki on suurelta osin iloisia ralleja mutta mukana on myös tunteikkaampia kappaleita, koska näytelmässä on vakava pohjavire. Päähenkilöinä on ravintolan henkilökuntaa, joka pistää pystyyn oman orkesterin, kun eivät saa muita esiintyjiä. Tarina liittyy heidän elämäänsä. Näytelmä kertoo kolmesta todella vahvasta Lapin naisesta, jotka eivät jää surkuttelemaan kohtalonsa alle vaan kääntävät nokat kohti uusia tuulia. Tärkeäksi teemaksi tulivat suhteet saksalaisiin. Se oli aihe, jota ei voinut kiertää, Janhunen sanoo.

Musiikkinäytelmä käsittelee paikallishistoriaa myös kaupunkisuunnittelun näkökulmasta, kun Alvar Aalto vilahtaa esityksen juonessa mukana. Hän visioi kauppalanjohtajan kanssa Rovaniemen asemakaavaa ja arkkitehtuuria.

– On hauska linkki, että Alvar on tarinassa mukana, koska olen tehnyt Seinäjoen Aalto-keskukseen Alvarin askelissa -kävelydraamaa. Aalto on näytelmän koominen ja kiinnostava sivujuonne, ohjaaja Tero Heinämäki paljastaa.

Heinämäelle Hovinpohja on ensimmäinen työ Rovaniemen Teatteriin. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi vuonna 1997 ja ohjannut sekä vieraillut yli 10 ammattiteatterissa, joista viimeisimpiä ovat Vaasan ja Kokkolan kaupunginteatterit. Heinämäki on myös ollut ohjaajana Seinäjoen kaupunginteatterissa 2006-2010 ja johtanut Joensuun kaupunginteatteria 2010-2013.

– Kävin Rovaniemellä ja Pohjanhovissa häämatkalla helmikuussa vuonna 2000. Muistan, että oli 40 astetta pakkasta ja koko ajan pimeää. Nyt olen saanut muodostaa uuden vehreän suhteen kaupunkiin ja sen historiaan. On myös ollut mahtava tehdä yhteistyötä kirjailija Esko Janhusen kanssa. Työ on ollut aitoa vuoropuhelua ja ihastuttava prosessi. Esityksestä on tulossa paikka ilolle ja musiikille, koska Hovinpohjan aikaan ihmisillä on kaiken tuhon jälkeen ollut tarve viihteelle. Isoja teemoja ovat rakkaus, anteeksianto ja uudet sukupolvet, ohjaaja kertoo.

Takaisin uutislistaukseen

Näitkö jo nämä?

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?