0

Esko Lotvonen: Vaikuttava arktinen prosessi on tuonut tuloksia – toiminta jatkuu ja yhteistyö tiivistyy

 

Blogipostaus julkaistu alunperin osoitteessa www.rovaniemi.fi

Toukokuussa 2017 alkanut Suomen puheenjohtajuus Arktisessa Neuvostossa huipentuu ulkoministerikokoukseen toukokuun alussa. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen toivottaa kaikki arktisten kokousten osanottajat lämpimästi tervetulleiksi kaupunkiin ratkomaan ja rakentamaan kestävän kehityksen yhteistyötä meidän ja tulevien sukupolvien hyödyksi.

Arktisten maiden ympäristöministereiden kokous Rovaniemellä vuonna 1991 käynnisti nykyisen Arktisen Neuvoston laajan yhteistyön. Arktinen yhteistyö on toki paljon laajempaa kuin pelkästään neuvoston alainen toiminta. Alueelliset ja paikalliset toimijat ovat Euroopan arktisella alueella tehneet käytännön yhteistyötä Pohjoiskalotin neuvoston, Barentsin alueen yhteistyön ja EU-rajaohjelmien puitteissa. Olen ollut kaikissa näissä rakenteissa päättäjänä keskeisesti mukana ja voin todeta näiden liki kolmen vuosikymmenen aikana tehdyn arktisen yhteistyön olleen tuloksekasta ja vaikuttavaa.

Rovaniemi vastuullinen ja esimerkillinen toimija arktisessa kehittämisessä

Arktiset asiat ovat tänä aikana nousseet esiin globaalisti niin tutkimuksen, kehittämisen kuin politiikankin saralla. Rovaniemi Suomen ja Euroopan unionin arktisena pääkaupunkina on vastuullinen ja esimerkillinen toimija arktisessa kehittämisessä. Rovaniemi on kasvanut johtavaksi arktisen matkailun kohdekaupungiksi kansainvälisesti tarkasteltuna. Tähän rooliin liittyy myös vastuu kestävän matkailutoiminnan edistämisestä.
Osallistumme ilmastonmuutoksen hidastamiseen monin eri tavoin. Muun muassa öljyn osuudesta energiantuotannossa on luovuttu käytännössä kokonaan. Tuotekehityksen tuloksena Rovaniemellä on aloitettu sähköisten moottorikelkkojen tuotanto ja safari-palvelut. Olemme myös yksi Suomen kymmenestä edelläkävijäkaupungista kiertotalouden kehittämisessä, tuoden siihen erityisesti arktiset erityistarpeet.

Omistamme myös Arctic Design Capital -tavaramerkin, jonka puitteissa arktista muotoilua kehitetään yhteistyössä Lapin yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun ja alueen yritysten kanssa.

Kaupunkien päätöksenteko vaikuttaa keskeisesti arktisten alueiden ilmasto-, ympäristö-, koulutus-, liikenne- ja hyvinvointikysymyksiin

Arktisten kaupunkien yhteistyöverkosto perustettiin toukokuussa 2017. Arktisilla alueilla väestö keskittyy vahvasti kaupunkeihin. Kaupunkien päätöksenteko vaikuttaa keskeisesti arktisten alueiden ilmasto-, ympäristö-, koulutus-, liikenne- ja hyvinvointikysymysten ratkaisuihin. Sen vuoksi kaupunkien verkostoa ei voida jättää kehittämistyön sivustakatsojaksi! Arktisten kaupunkien johto kokoontuu Rovaniemelle ministerikokouksen yhteydessä vahvistamaan edelleen yhteistyönsä toimintamalleja.

Rovaniemen rooli arktisessa yhteistyössä tuo hyötyjä myös alueen asukkaille.  Lisääntyvä kokous- ja tutkimustoiminta, kasvava matkailu, parantuva ympäristö, monipuoliset liikenneyhteydet ja lisääntyneet investoinnit parantavat palveluita sekä tuovat tuloa ja työtä. asukkaille.

Intensiivinen arktinen toiminta jatkuu Rovaniemellä myös Suomen puheenjohtajakauden jälkeen

Toukokuussa 2017 alkanut Suomen puheenjohtajuus Arktisessa Neuvostossa on tuonut kahden vuoden aikana Rovaniemelle isoja arktisia kokouksia. Puheenjohtajuutemme päättävä ulkoministerikokous nyt toukokuun alun arktisella huippuviikolla kruunaa kokoussarjan. Arktisen toiminnan intensiivisyys Rovaniemellä ei toki lopu Suomen puheenjohtajakauteen. Kesäkuussa 2019 Rovaniemellä on Arctic Art Summit –konferenssi ja marraskuussa Arctic Spirit –konferenssi, jossa erityisesti paneudutaan nuorten kysymyksiin arktisille alueilla. Suomen puheenjohtajuus Euroopan unionissa kuluvan vuoden loppupuoliskolla toivottavasti tuo myös oman tukensa jatkotyölle.

Arktisten alueiden kehittäminen ja haasteisiin vastaaminen vaatii toimivaa yhteistyötä niin paikallisesti, alueellisesti kuin kansainvälisestikin.

Rovaniemen kaupungin puolesta toivotan kaikki toukokuun alun arktisten kokousten osanottajat lämpimästi tervetulleiksi kaupunkiin ratkomaan ja rakentamaan kestävän kehityksen yhteistyötä meidän ja tulevien sukupolvien hyödyksi.

Esko Lotvonen, Rovaniemen kaupunginjohtaja

 

Lotvonen on yksi Visit Finlandin Rent a Finn -kampanjan suomalaisista onnellisuusoppaista. Lue lisää Eskosta ja kampanjasta täältä.

Takaisin uutislistaukseen

Näitkö jo nämä?

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?