0
lue

Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuisto on täynnä aarteita

09.04.2019 Anna Ruohonen

Ounasjoki on Suomen suurin vapaana virtaava joki, jonka suisto levittäytyy rehevänä ja runsaana Rovaniemen kaupungin kohdalla. Kesäisin iso osa rovaniemeläisten elämästä ja tekemisestä keskittyy sinne. Ounasjoki yhdistyy Kemijokeen Rovaniemen keskustan kohdalla ja juuri yhtymäkohdassa sijaitsee luonnoltaan ja maisemaltaan ainutlaatuinen jokisuiston alue. Kesäisin alue hohtaa kirkkaana sinisen ja vihreän raikkaita sävyjä, mutta yöaikaan keskiyön aurinko maalaa maiseman kerroksella kultaa. Taustalla levittäytyy Lapille tunnusomainen vaaramaisema.

Ounasjoki, Rovaniemi, Lappi.

Koivusaari – vehreä päiväretkikohde

Ounasjoen suistoalueesta tekee erikoisen sen tarjoamat erilaiset tekemisen mahdollisuudet. Aivan jokien risteyskohdassa sijaitsee Koivusaaren luontopolku, joka on lyhyen matkan päässä Rovaniemen keskustasta sijaitseva, koko perheelle sopiva, pitkospuilla päällystetty luontopolku. Koivusaaren luontopolku on noin kolme kilometriä pitkä ja sieltä löytyy myös lintutorni. Koivusaari onkin mainio paikka myös lintubongaukselle, ja paras aika bongailuun on kesän alussa touko-keskäkuussa tai kesän lopussa elo-syyskuussa. Pienen saaren lajikirjo on laaja. Koivusaaren luontopolun alkupiste löytyy Sodankyläntien varrelta Ounaspaviljongin parkkipaikalta.

 

Arktikum, Rovaniemi, Lappi.

Katsele jokea Arktisestä puutarhasta tai Arktikumin lasiputkesta

Yksi Rovaniemen tunnetuimmista maamerkeistä on pohjoiseen osoittava, tiedekeskus ja museo Arktikumin lasiputki, josta avautuu näkymä Ounajoen yli pohjoiseen. Arktikumissa koetaan pohjoisen luonnon ihmeet, tutustutaan arktisiin kulttuureihin ja Lapin historiaan. Arktikumia ympäröi Arktinen puutarha, noin seitsemän hehtaarin laajuinen arboretum-puisto, joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla. Keskiyön aurinko paistaa kesäisin rantapuistoon suoraan pohjoisesta – silloin on hyvä aika istahtaa pienelle hiekkarannalle, joka sijaitsee Arktikumin rannalla. Arktinen puutarha on valokuvaajien suosima kuvauspaikka sekä kesällä että talvella.

 

Ounasjoki, Rovaniemi, Lappi.

Suppaile Ounasjoen suistossa

Ounasjoen suisto tarjoaa upeat puitteet SUP-lautailulle. Matala hiekkapohja välkkyy veden alla, kun laudalla meloo eteenpäin. Ounaspaviljongin uimarannalta voi kesäisi vuokrata SUP-laudan ja käydä tutustumassa suistoon. Sinne suuntautuu myös opastettuja SUP-retkiä, joista osa järjestetään keskiyön auringon aikaan myöhään illalla. Paikalliset melontaharrastajat ovat myös tuttu näky suistossa ja sen pienillä hiekkarannoilla. Matalat, hiekkapohjaiset rannat ovat oikeastaan suiston ihanimpia osia. Paikallisilla on tapana parkkeerata kajakkinsa, veneensä tai SUP-lautansa hiekkasärkille aurinkoisina kesäpäivinä. Pieniä, intiimejä hiekkarantoja on useita ja niistä löytää helposti yksityisen ja rauhallisen paikan leppoisan kesäpäivän viettoon.

 

Saunalautta Erkin Arkki

Simerock, Ounaspaviljonki, Rovaniemi

Sauno joella ja juhli Ounaspaviljongilla

Saunalautta m/s Erkin Arkki on jo lähes klassinen tapa kokea Rovaniemi. Tervantuoksuisella saunalautalla on puulämmitteinen sauna, jossa voi saunoa risteilyn aikana. Lautan ollessa parkissa voi sen kannelta hypätä uimaan raikkaaseen jokiveteen. Erkin Arkki risteilee kesäkuulta aina lokakuulle asti. Jokialueella pääsee retkeilemään myös jokiveneristeilyllä.  Jokiveneristeilyllä pääsee myös vierailemaan poro- ja hyskytiloille.

Ounasjoen pohjoispuolen rannalla sijaitseva Ounaspaviljonki on kesäisin suurtapahtumien näyttämö. Heinäkuussa paviljongin puitteissa juhlitaan Iskelmäkesä Rovaniemi –festivaali ja Rock in the City Rovaniemi –festivaali. Elokuussa alueen valtaa puolestaan Simerock, josta on muodostunut yksi Rovaniemen kesän kohokodista.

 

Varaa kesän aktiviteetit nyt

Visit Sami Reindeer Farm in the Summer Provided by NORDIC UNIQUE TRAVELS
From 79,00 EUR
Book now
Visit Sami Reindeer Farm in the Summer

Indulge in the authentic Lappish local lifestyle. A supreme opportunity for you to learn about the culture of indigenous Sami people with the spectacular Lappish nature surrounding you.

From 79,00 EUR
Book now
Korouoma Canyon Summer Tour 08:30-15:00 Provided by NortsaV Tours
From 95,00 EUR
Book now
Korouoma Canyon Summer Tour 08:30-15:00

Enjoy the nature sceneries of Korouoma canyon!

From 95,00 EUR
Book now
Fishing Trip by Boat Provided by Lapland Welcome
From 146,02 EUR
Book now
Fishing Trip by Boat

Participate in a nice fishing trip where you can fish local fishes at the best fishing places of the region!

From 146,02 EUR
Book now
ROVANIEMI – FISHING TRIP WITH POLARIS RAZOR QUADS Provided by Lapland Safaris AC Ltd
From 189,00 EUR
Book now
ROVANIEMI – FISHING TRIP WITH POLARIS RAZOR QUADS

Quadbike safari on the forest dirt road to a wilderness lake for fishing

From 189,00 EUR
Book now
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 12.02.2019 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2019 hiihtolomav...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit, Uncategorized 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää