0
lue

Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllättävissä paikoissa kaupungissa

15.04.2019 Franciska Donaszi

Jopa pienet lapset tietävät, että poroja kutsutaan Joulupukin tärkeimmiksi avustajiksi. Joulupukin virallisessa kotikaupungissa Rovaniemellä voit törmätä poroihin kaikkialla. Niiden näkemisestä innostuvat sekä aikuiset että lapset. Näitä ystävällisiä, pörröisiä kavereita on mahdotonta olla näkemättä Lapin-matkalla. Rovaniemellä löydät poroja yllättävistäkin paikoista – niitä on useita pelkästään kaupungin keskustassa. 

 

Reindeer Antler Plan in Rovaniemi Lapland Finalnd Designed by Alvar Aaalto

Näe porot jo taivaalta

Jos matkustat Rovaniemelle lentokoneella, voit teoriassa nähdä poron jo taivaalta ennen laskeutumista – emmekä nyt tarkoita Joulupukin lentäviä poroja! Tarkoitamme Poronsarvikaava, eli Alvar Aallon suunnittelemaa Rovaniemen asemakaavaa. Rovaniemi kärsi pahoin toisessa maailmansodassa, kun noin 90 prosenttia silloisen keskustan rakennuksista tuhoutui vuonna 1944. Jälleenrakentaminen alkoi nopeasti tragedian jälkeen. Aallon nerokas visio kietoo Rovaniemen keskustan poron pään sisään, ja Keskuskenttä on oivasti eläimen silmä. Pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostavat sarvet.

Porot ovat vastassa sinua myös lentoasemalla. Kun poistut sieltä, ensimmäinen asia, mitä näet, on lentävät porot. Urpo Kärri teki Joulumaan porojen veistoksen vuosina 1995–1996 ja se on siitä asti toivottanut tervetulleeksi saapuvat turistit. Nämä kahdeksan silmiinpistävää poroa ovat myös Visit Rovaniemen symbolit. Ne tervehtivät sinua myös paikallisten linja-autojen eli Linkkarin kyljessä.

 

Colorful Reindeer Sculpture in front of Arctic Light Hotel in Rovaniemi Lapland Finland

Näe porot kun kävelet keskustan kaduilla

Poroja ei tarvitse Rovaniemellä etsiä metsästä. Riittää, kun kävelet keskustan ympäri. Siellä näet erilaisia poroveistoksia sekä muita taideteoksia. Esimerkiksi värikäs poro Bella tervehtii kävijöitä Arctic Light -hotellin edessä Valtakadulla. Hänen ystävänsä löytyvät pääkirjaston edestä tai Aallonkadun ja Valtakadun risteyksestä. Voit myös nähdä poroja graffiteissa, kun kävelet Kemijoen rannalla.

Jos vierailet kaupungissa kuumana kesäpäivänä saatat nähdä porot myös uimarannalla ravintola Valdemarin lähellä. Porot tulevat joskus Ounasvaaralta keskustaan rannalle vilvoittelemaan.

 

Exhibition in Arktikum Museum in Rovaniemi Lapland Finland

Tutustu poromiehien elämään kuvien avulla

Yksi Rovaniemen tunnistettavimmista rakennuksista on museo ja tiedekeskus Arktikum. Siellä kannattaa käydä pelkästään ikonisen lasitunnelin läpi kävelemisen vuoksi. Se on myös hyvä paikka oppia maailman pohjoisten alueiden ihmisten ja eläinten – mukaan lukien porojen ja poromiehien – sekä luonnon historiasta.

Kaupungin toinen tunnettu museo on Rovaniemen taidemuseo Korundi, joka on myös hyvä paikka tutustua Rovaniemen ja Lapin historiaan. Siellä pääset tutustumaan Lappiin naivistisen taiteilijan Andreas Alarieston värikkäiden ja elinvoimaisten maalauksien kautta. Alarieston elämäntehtävänsä oli tallentaa ja säästää Lapin vanha kansanperinne, ennen kuin se häviää täysin. Hänen värikkäät maalauksensa ovat vahvoja ja ne kuljettavat sinut Lapin värikkääseen menneisyyteen.

 

Handicraft Workshop in Rovaniemi Lapland Finland

Tee oma matkamuistosi poronsarvista

Jos olet kiinnostunut taiteesta ja käsitöistä, voit osallistua korutyöpajoihin. Poronsarvi on ollut perinteinen raaka-aine Lapissa jo pitkään. Se on ekologinen materiaali, koska porot vaihtuvat sarvensa joka vuosi. Tiesitkö, että poro on ainoa hirvieläimiin kuuluva laji, jossa myös naarailla on sarvet? Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvava luu: se voi kasvaa jopa kaksi senttiä päivässä(!). Osallistumalla työpajaan voit tehdä oman korusi poronsarvista ja samalla pääset kuuntelemaan mielenkiintoisia tarinoita poroista ja alueen käsityöperintäistä.

 

 

Summer 2019 Rovaniemi Lapland Finland

Käy porotilalla ja nauti rekiajelusta

Rovaniemen alueella toimii lukuisia porotiloja, jotka tarjoavat sekä rekiajeluita että tilavierailuja. Vierailuiden aikana porotilalliset kertovat, millaista elämä porotilalla on. Vierailu on myös hyvä tilaisuus nauttia rauhallisesta luonnosta ja tutustua aitoon arktiseen elämäntapaan. Porotilavierailut ovat saatavilla ympäri vuoden.

Rovaniemen alueella on yli sata laavua ja useita luonnonkauniita päiväretkikohteita. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 05.06.2019 Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso list...
Lue lisää
Kaksi vuorokautta, yksi kaupunki. Katso tästä parhaat vinkit pikaiseen kesälomamatkaan Rovaniemelle.
Listat, Vinkit 27.05.2019 Tiedossa vain pikavisiitti Rovaniemelle? Teimme si...
Lue lisää
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 12.02.2019 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2019 hiihtolomav...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää