0
lue

Revontulikausi alkoi – Alex Kuznetsoville se tarkoittaa hektisiä öitä

30.08.2019 Anna Ruohonen

Rovaniemeläinen valokuvaaja Alex Kuznetsov kulkee revontulten perässä elokuusta huhtikuulle. Hänen kameraansa tallentuneet otokset on nähty lähes jokaisessa maailman kolkassa.

Revontulet Rovaniemi Lappi

Lauantaina 14. lokakuuta 2000 Alex Kuznetsov sai elämänsä parhaimman syntymäpäivälahjan. Se saapui hänelle valon muodossa taivaalta. Kuznetsov täytti sinä päivänä 18-vuotta ja hän oli ajatellut juhlistavansa orastavaa aikuisuuttaan menemällä baariin, kaikkien rovaniemeläisten rakastamaan Roippariin. Matka kotoa Korkalovaarasta keskustaan taittui rapeassa, tummansinisessä syysyössä jalan, kun taivaalle syttyi värikkäät valot.

Hän unohti baarisuunnitelmat ja jäi tuijottamaan taivasta suu auki.

Alex Kuznetsov, 37, tunnetaan paremmin All About Lapland –mediastaan. Instagramissa hänellä on yli 23 000 seuraajaa ja Facebookissa häntä seuraa yli 50 000 ihmistä. Kuznetsovin toimittama All About Lapland –niminen lehti on tarkoitettu matkailijoille ja se ilmestyy sekä painettuna että verkossa.

Kuznetsov on valokuvannut revontulia intohimoisesti vuodesta 2012 asti. Ensimmäiset revontulikuvat Kuznetsov otti tällä viikolla Rovaniemellä, ja ennustuksien mukaan lähiaikoina on luvassa lisää.

”Revontulien valokuvaaminen on rakas harrastus, en ajattele sitä työnä. Teen tätä niin kauan kuin tämä on kiinnostavaa”, Kuznetsov sanoo.

 

Revontulet Arktikum Rovaniemi

Revontulikuvia miljoonayleisölle

Revontulet ovat pohjoisella taivaalla elokuun lopun ja huhtikuun puolenvälin välillä näkyvä luonnonilmiö, joka syntyy, kun aurinkotuulen varautuneet hiukkaset iskeytyvät maan ilmakehään. Silloin taivaalle syntyy värikkäitä, tanssivia valoilmiöitä, joita ihmiset ympäri maailmaa matkustavat katsomaan Rovaniemelle. Rovaniemestä on viime vuosina tullut yksi tunnetuimmista paikoista matkailijoiden keskuudessa nähdä revontulia.

Joskus revontulet jaetaan suoraan katsojan silmien eteen. Kuznetsovin revontulikuvat ja videot ovat levinneet useamman kerran ympäri maailmaa, niitä on katsottu yhteensä kymmeniä miljoonia kertoja Australiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Euroopan maissa. Revontulet ovat tuoneet hänelle ja koko Suomen Lapille näkyvyyttä, jonka laajuuteen yksikään markkinointibudjetti ei olisi riittänyt.

”Paras aika kuvata revontulia on syksy ja kevät, silloin taivas on aktiivisimmillaan. Syksyllä on tummaa, ja tykkään kuvata revontulia veden lähellä. Toisinaan otan kuvaan mukaan jonkin lisävalon, kuten pienen lyhdyn, jotta kuvista tulisi vähän mielenkiintoisempia. Kevät on esteettisesti haastavampaa, koska puut eivät ole silloin enää lumen peitossa.”

Maagisimmat kuvat otetaan kuitenkin talvella, kun puut ovat paksun tykkylumen peitossa ja kuvista voi aistia metsän hiljaisuuden ja pehmeyden. Pimeä yötaivas ja valkoisena hohtava lumi on yksinkertaisesti taianomainen yhdistelmä, mutta keskitalvella revontulet eivät yleensä ole yhtä voimakkaita kuin syksyisin ja keväämmällä.

 

Revontulet Rovaniemi Lappi

 

Revontulet Rovaniemi Lappi

Selvitystyö on työlästä mutta palkitsevaa

Revontulten kuvaamisen työläin vaihe on selvittää, milloin revontulia ylipäänsä kannattaa lähteä kuvaamaan. Ne eivät näy pilvien takaa, joten on tutkittava, missä kohtaa taivaalla on pilvetöntä. Kuznetsov selailee revontuliennusteita, pilvikarttoja ja aurinkotuulen käyriä paljon ja antaumuksella. Kun tilaisuus tulee, on toimittava heti.

”Tyypillisimmin revontulet näkyvät ohuena kaarena horisontin yläpuolella. Syksyisin järven tai joen ranta on paras paikka niiden kuvaamiseen. Arktikumin ranta Rovaniemen keskustan tuntumassa on oma suosikkipaikkani. Revontulet ovat kuitenkin vain harvoina öinä niin voimakkaita, että niitä voi nähdä Rovaniemen keskustassa paljain silmin.”

Kuznetsov tuottaa revontulikuvia ja -videoita yrityksille ja tekee yhteistyötä suurien uutistoimistojen kanssa. Hän on järjestänyt myös yksityisiä revontuliretkiä Rovaniemelle saapuville matkailijoille nyt muutaman kauden ajan. Kuznetsovin revontuliretki starttaa vain, jos hän odottaa kokoonpanon näkevän revontulia. Jos ulkona on lumimyrsky, tai jos aurinkotuulten aktiivisuus on matala, hän neuvoo asiakkaitaan jäämään kotiin.

Joinakin öinä revontuliretkeläisten ei tarvitse poistua kauaksi Rovaniemen keskustasta. Parhaimpina iltoina valoshow alkaa taivaalla kuin tilauksesta. Luonnonilmiön kanssa illat ovat keskenään erilaisia. Joinakin iltoina Kuznetsov on seurueineen ajanut jopa Inariin tai Muonioon, koska siellä on pilvikarttojen perusteella ollut pala pilvetöntä taivasta. Parhaillaan Kuznetsov on ajanut retkeläiset suoraan Rovaniemeltä lähtevälle kello 5.40 aamulennolle.

Revontulten vuoksi Kuznetsov elää öisin. Hänen työpäivänsä alkaa, kun toimistotyöläiset menevät nukkumaan.

”Tiedän, etten pysty olemaan kotona, jos taivaalla loistavat revontulet. Haluan lähteä ottamaan uutta, täydellistä revontulikuvaa. Jotain sellaista, mitä en ole vielä ottanut.”

 

 

Revontulivalokuvaaja Alex Kuznetsovin työaika alkaa elokuussa, kun ensimmäiset revontulet ilmestyvät Rovaniemen taivaalle. Hän metsästää revontulia huhtikuulle asti kameransa kanssa.
Ihmiset, Ilmiöt 30.08.2019 Revontulikausi alkoi – Alex Kuznetsoville se...
Lue lisää
Rovaniemen alueella on yli sata laavua ja useita luonnonkauniita päiväretkikohteita. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 05.06.2019 Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso list...
Lue lisää
Kaksi vuorokautta, yksi kaupunki. Katso tästä parhaat vinkit pikaiseen kesälomamatkaan Rovaniemelle.
Listat, Vinkit 27.05.2019 Tiedossa vain pikavisiitti Rovaniemelle? Teimme si...
Lue lisää
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 12.02.2019 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2019 hiihtolomav...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää
icon

Psst… Miten asiointi sivuillamme sujuu? Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä kehittämään sivustoamme.

Osallistu kyselyyn