0
lue

Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätunturi

07.08.2018 Anna Ruohonen

Rovaniemi ja alueen polkuverkosto kohtelevat maastopyöräilijöitä avokätisesti. Alueen poluilla pääsee testaamaan teknistä ajokykyä, mutta aloittelevan maastopyöräilijän ei tarvitse säikähtää. Myös helppoa baanaa löytyy. Ympäröivien metsien kattava polkuverkosto ja korkeuserot tuovat vaihtelevuutta lenkkeihin.

Rollo mtb:n reitti

Ounasvaaran polkuverkosto on kaupungin keskustasta katsottuna lähin ja laajin paikka maastopyöräilyyn. Ounasvaaralla kulkee Rollo mtb:n kisareitti, joka on merkattu oransseilla ympyränmuotoisilla, puihin ja maahan spray-maalatuilla merkeillä. Reitin kokonaispituus on noin 23 kilometriä.

Reittimerkinnät ovat paikoitellen vaikeasti seurattavia ja vain harva onnistuu ajamaan reitin kokonaisuudessaan merkkejä seuraamalla. Joka tapauksessa on hyvin todennäköistä, että oransseja palloja seuraamalla onnistut tekemään hyvän lenkin. Reitti on tekninen ja sisältää paljon korkeuseroja.

Ajoaika: 1,5-2,5h

Ounasvaaran polut ja kuntoradat

Ounasvaaran polkuverkosto on laaja ja sisältää Rollo mtb-reitin lisäksi paljon muutakin ajettavaa. Polut ovat paikoin hyvinkin teknisiä, mutta seassa on myös nautinnollisia neulaspolkujen pätkiä. Mene rohkeasti kokeilemaan! Vaaran päällä risteilevä, tihein polkuverkosto ei ulotu kauas. Ounasvaaran kuntoradat sopivat mainiosti aloittelevan maastopyöräilijän tarpeisiin,

eikä mikään estä poikkeamasta Ounasvaaran päällä risteileville helpoille poluille. Kuntoradan reittejä pitkin pääsee polkemaan vaaran päälle asti. Hikeä vältteleville suositellaan sähköpyörän vuokrausta, sillä korkeuserot saavat sykkeen nousemaan. Sähköpyöriä vuokraavat Rovaniemellä Roll Outdoors, Lapland Safaris ja Santasport.

Mäntyvaara, Korkalovaara ja Vennivaara

Kaupungin eteläpuolella sijaitsevan Mäntyvaaran alueen polut ovat hieman helpompia ja sisältävät vähemmän korkeuseroja kuin Ounasvaaran polut. Korkalovaaran ja Vennivaaran asuinalueiden välissä risteilevä luontopolku kulkee kangasmetsässä ja tarjoaa paikoitellen miellyttävää neulaspolkua ajettavaksi.

Reitin lähtöpaikat löytyvät Katvetieltä, Ylimaantieltä ja Vennivaaran puolelta reitille tuleville Kevättuulenkujan päästä. Lähtöpisteistä löydät reitin opasteet. Lisää tietoa reitistä täältä.

Mäntyvaara-Lehtojärvi maastopyöräilyreitti

Mäntyvaarasta pääsee talvisin talvipyöräreittiä pitkin Lehtojärvelle. Reitti kulkee lanattua pohjaa pitkin ja sillä on pituutta 24 kilometriä. Reittiä pääsee ajamaan vain talvisin – sen reittimerkit kerätään kesäksi pois. Reitin varrella on kolme laavua, joten pyöräilystä voi nauttia myös retkeilymentaliteetillä. Reittiä ylläpitää Roll Outdoors.

Mikään ei tietenkään estä himokkaimpia pyöräilijöitä kokeilemasta reitin ajamista myös kesällä. Silloin reitti tarjoilee teknistä ajettavaa, jonkin verran pitkospuita sekä kohtia, joissa pyörää joutuu todennäköisesti kantamaan. Vastapainoksi haasteille reitti tarjoaa upeat, vaaroille ja suoalueille avautuvat maisemat.

Ajoaika: 1,5-2h.

Maastopyöräily Pyhä-Luoston kansallispuistossa + Bliss Adventure

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä sinua odottavat Pyhä-Luosto kansallispuiston polut. Pyöräily on sallittua sulan maan aikaan useimmilla Pyhä-Luoston kansallispuiston merkityillä reiteillä. Erityisesti maastopyöräilyyn tarkoitettuja reittejä on noin 40 kilometrin verran. Tarkemmat reittitiedot löydät täältä ja kartan alueen maastopyöräilyyn sopivista reiteistä puolestaan täältä. Pyörien vuokraustesta vastaa Pyhätunturin ja Luoston alueella Bliss Adventure. Pyöriä on tarjolla mallia fatbike- ja e-fatbike.

 

Bliss Adventuren oppaiden kanssa pääsee myös noin 2,5 tuntia kestävälle maastopyöräretkelle, jonka reittivalinnat räätälöidään asiakkaan lähtötason ja toiveiden mukaan.

Pyhätunturin ja Luoston alueella on monipuolista reitistöä. Osa reiteistä – lähinnä tuntureita kiertävät reitit – ovat mukavia ja helppoja rullailureittejä, kun taas karkeita ja rakkaisia, teknistä ajokykyä vaativia polkuja löytyy tuntureiden päältä. Bliss Adveturen valikoimaan kuuluu myös ohjattu fatbike-retki Luostolla sijaitsevalle Lampivaaran Ametistikaivokselle. Retken kesto on kolme tuntia.

Pyöriä Rovaniemellä ja Pyhällä vuokraavat

Roll Outdoors

Lapland Safaris

Santasport

Europcar

Bliss Adventure

Opastetut maastopyöräretket

Roll Outdoors

Santasport

Lapland Safaris

Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 12.02.2019 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2019 hiihtolomav...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit, Uncategorized 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää