0

Puhtaita raaka-aineita luonnosta lautaselle

Lappilainen ruoka on pelkistettyä ja karunkaunista kuten ympäröivä luonto, josta se tulee. Tuoreet, kausittain vaihtuvat raaka-aineet ovat tärkeässä osassa ruuan valmistuksessa, ja alkuperäisten makujen säilyttämistä pidetään arvossaan. Rovaniemellä lappilaisesta ruuasta voi nauttia niin valkoisten pöytäliinojen kuin leirinuotion äärellä.

Ravintolat ja torit avaavat makujen maailman

Rovaniemen ravintolavalikoima kukoistaa, ja valinnanvaraa löytyy fine diningista rennompaan ruokailuympäristöön. Paikallisiin makuihin tutustuminen on kätevä aloittaa kausittain vaihtuvista Lappi á la cartesta ja RovaniemiMenusta, joita on tarjolla useissa ravintoloissa.
Maistuvia paikallisesti tuotettuja tuliaisia voi hankkia ruokatoreilta ja markkinoilta sekä kauppakeskusten kaupoista.

Poro - Lapin karjaa

Poronhoito on satoja vuosia vanha elinkeino Lapissa, ja poro on olennainen osa paikallista ruokakulttuuria. Perinteisin ruokalaji on poronkäristys perunamuusilla ja tuoreilla puolukoilla tai puolukkahillollla tarjottuna, mutta mikään osa porosta ei mene hukkaan teurastuksen jälkeen: lihaa tarjoillaan muun muassa fileinä, leikkeleinä, kuivalihana, jauhelihana ja makkaroina.
Rovaniemellä järjestetään keväisin Vuoden Porokokki -kilpailu, joka houkuttelee ykkösrivin kokkeja ympäri Suomea mittelemään taitojaan arvokkaasta tittelistä.

Riista - luonnon tasapaino säilyy

Lapin metsissä riittää villieläimiä, eikä Rovaniemen ympäristö ole poikkeus. Riistalinnut kuten metso, riekko ja teeri ovat metsästäjien suosikkeja ja suussa sulavia ruokapöydän antimia. Myös vesilinnut ovat suosittua saalista metsästyskauden aikana. Metsän kuninkaita ovat hirvi ja karhu, ja molempia syödään, edellistä huomattavasti yleisemmin kuin jälkimmäistä.
Metsästys on tiukoin säänneltyä ja perustuu luonnon ja eläinten kunnioittamiseen – metsästäjät tuntevat vastuunsa ja noudattavat sääntöjä.

Kala - jokien ja järvien tuoreutta

Lappi tunnetaan puhtaista ja kalaisista vesistään, joiden ansiosta pohjoisesta on muodostunut kalastajien vakiokohde. Rovaniemi sijaitsee Kemi- ja Ounasjokien yhtymäkohdassa, ja paikkakunnalla on luonnollisesti pitkät kalastusperinteet. Kesäisin paikallisiin kalavesiin pääsee tutustumaan kalastusretkillä ja talvisin pilkkiretkillä.
Lohi, taimen, kuha, siika, nieriä, harjus ja muikku ovat yleisimpiä kalalajeja lautasella. Lapissa tyypillisin kala-annos on lohikeitto, jota saa useista ravintoloista Rovaniemellä.

Marjat - metsien ja soiden superruokaa

Heinäkuun lopulta syyskuuhun asti Lapissa näkee tavallista enemmän teiden varsille pysäköityjä autoja, kun paikalliset ovat suunnanneet marjametsälle. Hilla tai lakka on Lapin marjojen kruununjalokivi, mutta myös mustikka, puolukka ja karpalo ovat haluttua satoa. 
Marjoja syödään tuoreena niin pää- kuin jälkiruuissakin, jonka lisäksi niistä tehdään mehuja, hilloja ja kastikkeita, ja tänä päivänä jopa likööriä. Marjoja ja marjatuotteita on saatavilla useissa kaupoissa Rovaniemellä.

Juureksia lisukkeeksi

Yleisin lisuke Lapissa on ehdottomasti peruna eri muodoissa. Joillekin tulee vieläkin yllätyksenä, että Lapissa on jopa oma perunalajikkeensa, Lapin puikula. Muita paljon käytettyjä juureksia ovat porkkana, lanttu ja nauris. Lapista löytyvää väinönputkea on käytetty maustamaan muun muassa piirakoita ja jäätelöä.

Paikallisherkkuja Rovaniemellä

Lähes pakollinen herkku jokaisella Lapin-matkalla on paikallinen leipäjuusto, joka tarjoillaan tuoreiden hillojen tai lakkahillon kera. Lappilainen rieska voilla on myös vakiintunut käsite, ja monenkirjavat leivonnaiset, joista helposti tunnistettavin lienee kampanisu, on niin ikään sisällytettävä ruokaympyrään pohjoisessa vieraillessa.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?