0

Puhtaita raaka-aineita luonnosta lautaselle

Lappilainen ruoka on pelkistettyä ja karunkaunista kuten ympäröivä luonto, josta se tulee. Tuoreet, kausittain vaihtuvat raaka-aineet ovat tärkeässä osassa ruuan valmistuksessa, ja alkuperäisten makujen säilyttämistä pidetään arvossaan. Rovaniemellä lappilaisesta ruuasta voi nauttia niin valkoisten pöytäliinojen kuin leirinuotion äärellä.

Ravintolat ja torit avaavat makujen maailman

Rovaniemen ravintolavalikoima kukoistaa, ja valinnanvaraa löytyy fine diningista rennompaan ruokailuympäristöön. Paikallisiin makuihin tutustuminen on kätevä aloittaa kausittain vaihtuvista Lappi á la cartesta ja RovaniemiMenusta, joita on tarjolla useissa ravintoloissa.
Maistuvia paikallisesti tuotettuja tuliaisia voi hankkia ruokatoreilta ja markkinoilta sekä kauppakeskusten kaupoista.

Poro - Lapin karjaa

Poronhoito on satoja vuosia vanha elinkeino Lapissa, ja poro on olennainen osa paikallista ruokakulttuuria. Perinteisin ruokalaji on poronkäristys perunamuusilla ja tuoreilla puolukoilla tai puolukkahillollla tarjottuna, mutta mikään osa porosta ei mene hukkaan teurastuksen jälkeen: lihaa tarjoillaan muun muassa fileinä, leikkeleinä, kuivalihana, jauhelihana ja makkaroina.
Rovaniemellä järjestetään keväisin Vuoden Porokokki -kilpailu, joka houkuttelee ykkösrivin kokkeja ympäri Suomea mittelemään taitojaan arvokkaasta tittelistä.

Riista - luonnon tasapaino säilyy

Lapin metsissä riittää villieläimiä, eikä Rovaniemen ympäristö ole poikkeus. Riistalinnut kuten metso, riekko ja teeri ovat metsästäjien suosikkeja ja suussa sulavia ruokapöydän antimia. Myös vesilinnut ovat suosittua saalista metsästyskauden aikana. Metsän kuninkaita ovat hirvi ja karhu, ja molempia syödään, edellistä huomattavasti yleisemmin kuin jälkimmäistä.
Metsästys on tiukoin säänneltyä ja perustuu luonnon ja eläinten kunnioittamiseen – metsästäjät tuntevat vastuunsa ja noudattavat sääntöjä.

Kala - jokien ja järvien tuoreutta

Lappi tunnetaan puhtaista ja kalaisista vesistään, joiden ansiosta pohjoisesta on muodostunut kalastajien vakiokohde. Rovaniemi sijaitsee Kemi- ja Ounasjokien yhtymäkohdassa, ja paikkakunnalla on luonnollisesti pitkät kalastusperinteet. Kesäisin paikallisiin kalavesiin pääsee tutustumaan kalastusretkillä ja talvisin pilkkiretkillä.
Lohi, taimen, kuha, siika, nieriä, harjus ja muikku ovat yleisimpiä kalalajeja lautasella. Lapissa tyypillisin kala-annos on lohikeitto, jota saa useista ravintoloista Rovaniemellä.

Marjat - metsien ja soiden superruokaa

Heinäkuun lopulta syyskuuhun asti Lapissa näkee tavallista enemmän teiden varsille pysäköityjä autoja, kun paikalliset ovat suunnanneet marjametsälle. Hilla tai lakka on Lapin marjojen kruununjalokivi, mutta myös mustikka, puolukka ja karpalo ovat haluttua satoa. 
Marjoja syödään tuoreena niin pää- kuin jälkiruuissakin, jonka lisäksi niistä tehdään mehuja, hilloja ja kastikkeita, ja tänä päivänä jopa likööriä. Marjoja ja marjatuotteita on saatavilla useissa kaupoissa Rovaniemellä.

Juureksia lisukkeeksi

Yleisin lisuke Lapissa on ehdottomasti peruna eri muodoissa. Joillekin tulee vieläkin yllätyksenä, että Lapissa on jopa oma perunalajikkeensa, Lapin puikula. Muita paljon käytettyjä juureksia ovat porkkana, lanttu ja nauris. Lapista löytyvää väinönputkea on käytetty maustamaan muun muassa piirakoita ja jäätelöä.

Paikallisherkkuja Rovaniemellä

Lähes pakollinen herkku jokaisella Lapin-matkalla on paikallinen leipäjuusto, joka tarjoillaan tuoreiden hillojen tai lakkahillon kera. Lappilainen rieska voilla on myös vakiintunut käsite, ja monenkirjavat leivonnaiset, joista helposti tunnistettavin lienee kampanisu, on niin ikään sisällytettävä ruokaympyrään pohjoisessa vieraillessa.

Same @arktikumofficial, different season 💫 Which one you like more, summer or winter? 

#arktikum #summer #summer2022 #visitrovaniemi #rovaniemi #lapland #arcticcircle #northernlights
Same @arktikumofficial, different season 💫 Which one you like more, summer or winter? 

#arktikum #summer #summer2022 #visitrovaniemi #rovaniemi #lapland #arcticcircle #northernlights
Same @arktikumofficial, different season 💫 Which one you like more, summer or winter? #arktikum #summer #summer2022 #visitrovaniemi #rovaniemi #lapland #arcticcircle #northernlights
3 days ago
View on Instagram |
1/6
It's 27 degrees of celsius today in Rovaniemi, Lapland – perfect time to spend the day on our fresh and cool river Kemijoki and river Ounasjoki 💦

#visitrovaniemi #rovaniemi #lapland #summer2022 #summer #SUP #visitfinland
It's 27 degrees of celsius today in Rovaniemi, Lapland – perfect time to spend the day on our fresh and cool river Kemijoki and river Ounasjoki 💦 #visitrovaniemi #rovaniemi #lapland #summer2022 #summer #SUP #visitfinland
4 days ago
View on Instagram |
2/6
Beautiful and hot week ahead in Rovaniemi! Let's enjoy the heat of Arctic Summer 💦💦

#visitrovaniemi #rovaniemi #arcticsummer #summer2022 #lapland #naturelovers
Beautiful and hot week ahead in Rovaniemi! Let's enjoy the heat of Arctic Summer 💦💦

#visitrovaniemi #rovaniemi #arcticsummer #summer2022 #lapland #naturelovers
Beautiful and hot week ahead in Rovaniemi! Let's enjoy the heat of Arctic Summer 💦💦 #visitrovaniemi #rovaniemi #arcticsummer #summer2022 #lapland #naturelovers
5 days ago
View on Instagram |
3/6
A bunch of birch branches? Nope. This one is "saunavihta" or "saunavasta" in Finnish. An essential sauna tool. It's used in the sauna to enhance the effect of heat by beating onself with it. 

Midsummer celebration continues here in Rovaniemi, Lapland, and we guess that saunavihtas are in use in many Finnish cabins today! 🍃🍃

#visitrovaniemi #rovaniemi #sauna #finnishsauna #visitfinland #arcticsummer
A bunch of birch branches? Nope. This one is "saunavihta" or "saunavasta" in Finnish. An essential sauna tool. It's used in the sauna to enhance the effect of heat by beating onself with it. Midsummer celebration continues here in Rovaniemi, Lapland, and we guess that saunavihtas are in use in many Finnish cabins today! 🍃🍃 #visitrovaniemi #rovaniemi #sauna #finnishsauna #visitfinland #arcticsummer
7 days ago
View on Instagram |
4/6
Happy Midsummer! Hyvää juhannusta! 

Rovaniemi and it's most famous resident celebrate summer solstice today and tomorrow ☀️

#midsummer #rovaniemi #visitrovaniemi #santaclaus #summer2022 #arcticsummer #visitfinland 

#mids
Happy Midsummer! Hyvää juhannusta! Rovaniemi and it's most famous resident celebrate summer solstice today and tomorrow ☀️ #midsummer #rovaniemi #visitrovaniemi #santaclaus #summer2022 #arcticsummer #visitfinland #mids
1 week ago
View on Instagram |
5/6
Traveling by an overnight train from Helsinki to Rovaniemi is an experience on its own! 

👍🏼 The train is comfortable and excellent place to chat with people

👍🏼You can take your pets, bicycles or even your car on this train

👍🏼It's environmental-friendly

Check tickets & time tables from @vrmatkalla / www.vr.fi 

#visitrovaniemi #train #nighttrain #visitfinland #travelgram #rovaniemi #arcticcircle
Traveling by an overnight train from Helsinki to Rovaniemi is an experience on its own! 👍🏼 The train is comfortable and excellent place to chat with people 👍🏼You can take your pets, bicycles or even your car on this train 👍🏼It's environmental-friendly Check tickets & time tables from @vrmatkalla / www.vr.fi #visitrovaniemi #train #nighttrain #visitfinland #travelgram #rovaniemi #arcticcircle
1 week ago
View on Instagram |
6/6

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?