0

Ainoa pysyvä on muutos

Kylmät talvet, lämpimät kesät, värikkäät syksyt ja valoisat keväät määrittävät vuoden kiertokulkua pohjoisessa. Lapissa ja Rovaniemellä päävuodenaikoja täydentävät välivuodenajat, joiden ansiosta säätila on kutakuinkin alituisessa muutoksessa.

Sydäntalvi

Sydäntalvi tai pakkastalvi kestää vuoden pari ensimmäistä kuukautta. Kaamosaika sijoittuu myös tähän jaksoon, ja vaikka ulkona on kylmä, on jäätyneen rauhallinen hiljaisuus ehdottomasti kokemisen arvoinen. Raikkaasta sydäntalvesta pääsee Rovaniemellä nauttimaan monenkirjavien talviaktiviteettien muodossa.
Tavanomainen lämpötila: -25 °C asteesta -15 °C asteeseen

Hankikanto

Kevättalvella, helmikuun lopusta alkaen päivänvalo lisääntyy rivakkaa vauhtia, ja lumiset maisemat kimmeltävät kirkkaassa auringonvalossa. Hankikanto kestää aina siihen asti, kunnes lumi alkaa sulaa huhtikuun lopulla. Tämä on monien paikallisten lempiaikaa, jolloin Kemi- ja Ounasjokien jäät sekä vaarat ja metsäreitit täyttyvät innokkaista ulkoilijoista, jotka nauttivat hienoista keleistä hiihtäen, lasketellen, moottorikelkkaillen tai vaan rennosti kävellen.
Tavanomainen lämpötila: -15 °C asteesta 5 °C asteeseen

Jäänlähtö

Varma kevään merkki Rovaniemellä on Kemi- ja Ounasjokien jäidenlähtö huhti-toukokuussa. Samaan aikaan luonto alkaa heräillä talven horroksesta, kun lumen alta paljastuvat kasvit osoittavat elon merkkejä, porot vasovat, päivät pitenevät merkittävästi ja yöt alkavat pikkuhiljaa muuttua valoisiksi – kesä on nurkan takana.
Tavanomainen lämpötila: 5 °C asteesta 15 °C asteeseen

Kesä ja keskiyön aurinko

Lapin kesän tunnusmerkki keskiyön aurinko paistaa Rovaniemellä kuukauden ajan kesäkuun alusta heinäkuun alkuun, mutta yöt ovat valoisia jo toukokuun lopusta aina elokuun alkuun saakka. Lämpimät jaksot sijoittuvat yleensä kesäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin tienoille. Kesä on juhlan aikaa, ja ympärivuorokautinen valo antaa runsaasti aikaa kesäaktiviteeteille ja kesätapahtumille.
Tavanomainen lämpötila: 15 °C asteesta 25 °C asteeseen

Sadonkorjuu ja ensimmäiset revontulet

Elokuu on Rovaniemellä sadonkorjuun aikaa, sillä marjat ja sienet ovat kypsiä poimittavaksi. Etenkin hilla (lakka) on himoittua tavaraa, mutta metsissä riittää vilinää niin mustikoiden, puolukoiden, tattien kuin haperoiden perässä kulkevista ihmisistä. Illat alkavat pimetä elokuun puolivälissä, ja ensimmäiset revontulet alkavat taas loimuta taivaalla.
Tavanomainen lämpötila: 10 °C asteesta 20 °C asteeseen

Ruska

Syyskuussa tulevan talven ensimmäiset tuulahdukset ovat aistittavissa, kun ilma kylmenee ja ensimmäiset yöpakkaset puraisevat. Samalla luonnossa ruskan väriloisto maalaa maiseman, ja raikkaassa ilmassa aika on otollinen ulkoilma-aktiviteeteille, kuten retkeilylle ja patikoinnille.
Tavanomainen lämpötila: 5 °C asteesta 15 °C asteeseen

Ensilumi

Lokakuussa aamut ovat kiiltävän valkoisia, kun pakkasöiden kuura kimmeltää kuulaassa syysauringossa. Ihmiset odottavat innolla ensilunta, ja kun se vihdoin sataa, lapset ryntäävät pihoille rakentamaan ensimmäiset lumiukkonsa ja varastoidusta lumesta tehdyt ensilumen ladut aukeavat. Ensilumi sulaa nopeasti, ja lumi palaa pysyväksi peitteeksi yleensä marraskuun lopulla.
Tavanomainen lämpötila: -5 °C asteesta 5 °C asteeseen

Joulu ja kaamos

Joulukuussa kaamos laskeutuu Rovaniemen ylle, mutta lumi ja jouluvalot valaisevat maisemaa ja kaupunkiympäristöä iloisella loisteellaan. Käsillä on vuoden huippuhetki Rovaniemellä ja kaupunki kuhisee vierailijoita jokaisesta maailmankolkasta, jotka ovat saapuneet tapaamaan Joulupukkia.
Vuoden lyhimpänä päivänä, joka on talvipäivänseisaus 21. tai 22. joulukuuta, aurinko ei nouse napapiirillä sijaitsevalla Rovaniemellä lainkaan. Kaamosajan siniset hetket ovat rauhallisen vangitsevia ja oivia ajankohtia vaikka pienille kävelyretkille. Joulunajan jälkeen odotus kohdistuu uuteen vuoteen ja lisääntyvään valoon.
Tavanomainen lämpötila: -15 °C asteesta -5 °C asteeseen

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?