0

Marraskuusta huhtikuuhun

Lumimäärä ja lumisen ajan pituus Rovaniemellä vaihtelee hieman vuosittain, mutta ensilumi sataa yleensä lokakuun aikana ja pysyvä lumipeite saapuu marraskuun loppuun mennessä. Huhtikuuta pidetään vielä lumisena kuukautena ja valkoisia laikkuja on maassa usein vielä toukokuun puolella.

Heti kun lumi saapuu

Niin paikalliset kuin matkailijatkin haluavat ottaa lumesta kaiken irti heti kun se peittää maan. Pysyvän lumipeitteen saapuessa marras-joulukuussa Rovaniemi muuttuu valkoiseksi leikkikentäksi, ja runsas valikoima talvista tekemistä takaa sen, että jokainen pääsee nauttimaan lumesta haluamallaan tavalla.

Lumi ja jää rakkennusaineina

Suomessa ja Lapissa lunta riittää, ja suomalaiset ovat erinomaisia rakentamaan lumesta yhtä jos toista. Rovaniemellä voi nukkua lumihotellissa tai -iglussa, syödä lumiravintolassa, nauttia drinkin jääbaarissa ja tietysti leikkiä lumilinnoissa ja -liukumäissä. Lumirakennelmia voit tutkailla tarkemmin täällä.

Kun vedet jäätyvät

Vesistöt ovat Rovaniemellä jäässä yleensä joulukuusta maaliskuuhun. Rovaniemi sijaitsee Kemi- ja Ounasjokien yhtymäkohdassa, ja niiden päällä alkaa käydä kuhina kun jokien jää on tarpeeksi kestävä aktiviteeteille kuten murtomaahiihdolle, pilkkimiselle ja moottorikelkkailulle. Jään paksuudesta ei voi koskaan olla varma, ja vierailijoiden tuleekin tarkistaa paikallisilta asiantuntijoilta, missä ja milloin jää on tarpeeksi kestävää.

Lumisen metsän taikaa

Kävely satumaisessa lumisessa metsässä on kuin olisi astunut toiseen maailmaan – lumesta notkuvat puut ja valkoinen kimmellys luovat maagisen ilmapiirin. Rovaniemellä on runsaasti metsäisiä alueita aivan keskustan tuntumassa – esimerkiksi Ounasvaaran ulkoilualue – joissa on paljon lyhyemmille lenkeille sopivia risteäviä polkuja. Opastetut lumikenkäretket ovat oiva tapa tutustua lumisen metsän taikaan.

Lumi luo rauhaa

Valkoinen lumivaippa on omiaan luomaan tyyntä tunnelmaa, ja jopa Rovaniemen keskustan olemus on rauhallisempi lumisena aikana. Keskustassa ja sen ympärillä kävellessä kuluu mukavasti muutama tunti tunnelmasta ja raikkaasta talvisäästä nauttien, jonka lomassa täytyy muistaa pysähtyä kupilliselle kuumaa kahvilassa tai ravintolassa.

Kastaudu avannossa

Avantouinti on monelle suomalaiselle rakas harrastus, mutta yllättävän moni ei ole sitä koskaan kokeillut. Vaikka ajatus on alkuun pelottava, tunne avannosta nousun jälkeen on puhdasta euforiaa – tiedät todellakin olevasi elossa! Paikallisilla avantouimareilla on paikka Ounaskosken uimarannalla, mutta kokemattomammille suositellaan ohjattua toimintaa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Lumen laatu vaihtelee ilman ja kelin mukaan, ja Rovaniemelläkin voi kokea kaiken kevyestä puuterilumesta kevätloskaan. Suomen kielessä on paljon sanoja ja määritelmiä lumen eri tyypeille, minkä ansiosta hanki, pyry, nuoska, räntä, hile, viti, tuisku, riite ja huurre ovat vain jäävuoren huippu!

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?