0

Mitä keskiyön aurinko oikeastaan on?

Keskiyön aurinko on luonnonilmiö, joka tapahtuu pohjoisella napapiirillä ja sen pohjoispuolella kesäkuukausina. Napapiirillä, jossa Rovaniemi sijaitsee, aurinko pysyy virallisesti horisontin yllä kokonaisen vuorokauden kesäpäivän seisauksena 21. tai 22. kesäkuuta. Rovaniemellä keskiyön auringon kausi kestää kuitenkin kuukauden, kesäkuun 6. päivästä heinäkuun 7. päivään, johtuen maapallon akselin kallistumisesta ja auringonvalon taittumisesta.

Tartu toimintaan - valoa riittää läpi kesän

Rovaniemellä yöt ovat valoisia toukokuun lopusta elokuun alkuun, ja sitä myötä aikaa on kellon ympäri kesäaktiviteeteille kuten vesiskootteriajelulle, ratsastusretkille, uimiselle, patikoinnille, jokiveneristeilyille, poro- ja huskytilavierailuille ja paljon muulle. Kaikki, mitä voi tehdä päivällä, onnistuu myös yöllä – nukkua voi myöhemminkin!

Syvennä kokemustasi opastetulla retkellä

Keskiyön auringon voi Rovaniemellä kokea monella tapaa vaaroilla patikoinnista jokiveneilyyn ja nuotiolla tulisteluun. Asiantuntevat oppaat näyttävät erityislaatuisia paikkoja ja syventävät kokonaisvaltaista kokemusta huomattavasti ilmiöön liittyvillä tiedoillaan ja tarinoillaan.

Missä keskiyön aurinkoa kannattaa Rovaniemellä katsella?

Keskiyön auringon näkeminen Rovaniemellä ei vaadi suuria ponnistuksia. Keskustan tuntumassa Jätkänkynttiläsilta, Ounaskosken uimaranta ja Arktinen puutarha ovat kaikki oivia paikkoja ihastella ilmiötä. Ounasvaaran laelle on kävelymatkaa noin 45 minuuttia, mutta taivallus palkitaan upeilla näkymillä keskiyön auringon valossa kylpevän Rovaniemen ylle.

Ilmiö on taattu, kunhan pilvet eivät ole esteenä

Keskiyön auringon kokemisen esteenä voivat olla ainoastaan pilvet – ilmiön näkee, kunhan taivas ei ole kokonaan pilviverhon peitossa. Mikäli Rovaniemellä viipyy muutaman päivän keskiyön auringon aikaan on hyvin epätodennäköistä, ettei sitä pääsisi ihastelemaan.

Kuinka nukkuminen onnistuu?

Suomalaiset ovat tottuneet nukkumaan valoisina öinä, mutta joillekin se tuottaa vaikeuksia. Monien paikallisten mielestä Lapin kesä on liian lyhyt nukkumiseen, ja keskiyön auringon antaman lisäenergian avulla tulisikin nauttia ulkoilmasta ja kauniista kesäöistä niin paljon ja pitkään kuin vain jaksaa.

Pikkutunneille asti

Suomalaiset rakastavat kesätapahtumia, eikä Rovaniemi ole poikkeus: kesällä on aina jotain meneillään, olipa sitten kyseessä urheilu- tai kulttuuritapahtumat tai vaikkapa markkinat. Juhlilla on tapana jatkua pikkutunneille asti ja joskus jopa seuraavaan päivään, sillä varsinaisen yön puuttuminen pidentää illanviettoa kummasti!

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?