0

Luonnosta kumpuavat legendat

Suomalaisessa kansantarustossa Lappi kuvataan myyttisenä paikkana, jossa shamaanit, henget ja loitsut luovat ylimaallisia näytelmiä pohjoisen karunkauniissa maisemissa. Monet legendat liittyvät luonnonilmiöihin kuten revontuliin ja keskiyön aurinkoon, ja niitä kerrotaan vielä tänäkin päivänä.

Yhteys luontoon on säilynyt

Lappilaisilla on aina ollut tiivis luontosuhde, ja vaikka nykypäivän Rovaniemi onkin moderni kaupunki, ei seikka ole kadonnut minnekään historian saatossa. Kaupunkia ympäröivät luonnonalueet ovat edelleen ihmisten suosiossa metsästys- kalastus- ja marjastuskausina. Metsät ja vesistöt ovat tarjonneet ravintoa paikallisille jo vuosituhansia.

Paikallishistoria tutuksi kolmessa käyntikohteessa

Tutustuminen Rovaniemen ja Lapin paikallishistoriaan ja -kulttuuriin kannattaa aloittaa museo ja tiedekeskus Arktikumista ja Kulttuuritalo Korundista. Oivaa täydennystä tiedolle saa metsäteemaisesta Tiedekeskus Pilkkeestä – kaikkiin kolmeen pääsee kätevästi yhdellä lipulla, Kulttuuripassilla.

Mitä paikalliset tekevät?

Ulkoilu näyttelee oleellista osaa Rovaniemen jokapäiväisessä elämänmenossa. Perinteisempien ajanvietteiden lisäksi paikalliset harrastavat retkeilyä, maastopyöräilyä, murtomaahiihtoa, lumilautailua, moottorikelkkailua… ulkoiluaktiviteeteille on kasapäin vaihtoehtoja. 
Haluatko tehdä jotain tyypillisen paikallista? Suunnista jollekin kymmenistä laavuista Rovaniemen alueella paistamaan makkaraa.

Tartu käsitöihin

Lapissa on pitkät käsityöperinteet, ja materiaaleina on luonnollisesti käytetty helposti saatavilla olevia aineksia kuten puuta ja poronsarvea. Jos käsin tekeminen on lähellä sydäntä, Rovaniemen käsityöpajat ovat varmasti mieleen. Mikäli näprääminen ei miellytä, mutta paikalliset käsityötuotteet kiinnostavat, kannattaa niitä katsella alan kaupoista Rovaniemellä.

Enemmän poroja kuin ihmisiä

Poro on Lapin ikoni ja syystä, sillä maakunnassa on enemmän poroja kuin ihmisiä. Luvut ovat 200 000+ vastaan 180 000 eläinten hyväksi, ja porojen näkeminen on erittäin yleistä – joskus ne vaeltavat jopa aivan Rovaniemen keskustan tuntumassa. 
Poroja pääsee taatusti tapaamaan poroajeluilla ja porotilavierailuilla. Huom! Lentävät porot on varattu Joulupukille.

Kokeile paikallisia saunoja

Sauna on erottamaton osa suomalaista kulttuuria pohjoisessakin. Rovaniemellä on tarjolla liuta erilaisia saunaelämyksiä joita ei joka paikasta löydä: kokeile vaikkapa lumisaunaa, saunajoogaa tai saunalauttaa.

Lappilaista kaupunkielämää

Rovaniemi on Lapin maakuntakeskus, jossa on laaja keskittymä kulttuuri-instituutioita, turistikohteita, ostoskeskuksia, harrastuspaikkoja, ravintoloita, kahviloita ja baareja. Tasainen matkailijavirta ja tuhannet korkeakouluopiskelijat elävöittävät kaupunkia ja tuovat katukuvaan ripauksen kansainvälisyyttä, joka sekoittuu paikalliseen elämäntapaan.

Pohjoista yöelämää

Rovaniemen menopaikkatarjonta on kokoisekseen kaupungiksi – noin 60 000 asukasta – yllättävän laajaa ja vaihtelevaa trendikkäistä cocktailbaareista rock-klubeihin. Voinee sanoa, että Rovaniemi on harvoja paikkoja maailmassa, jossa voi suunnata huskysafarilta suoraan hyvään baariin, jossa DJ loihtii tunnelman kattoon.

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?