0
lue

Historia Rovaniemen katukuvassa

21.06.2017

Usein rovaniemeläiset pahoittelevat vierailleen Rovaniemen kolkkoa kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria. Rovaniemellä ei juuri ole idyllisiä vanhoja puutaloja. Lapin sodasta säästyi vain muutamia vanhoja rakennuksia saksalaisten sotilaiden poltettua kaupungin vetäytyessään maasta vuonna 1944. Monien säästyneidenkin talojen on annettu myöhemmin rapistua purkukuntoon.

Vanhimmat historian merkit löytyvät Rovaniemen lähiluonnosta. Ounasvaaran laella oleva Isorakka on jääkauden muovaama ja metsästä löytyy muinaisrannan merkkejä.

Joitakin vanhoja rakennuksia Rovaniemeltä kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Kulttuuritalo Korundi on alun perin 1930-luvulla rakennettu postiautovarikko. Sen on suunnitellut museokäyttöön suomalainen arkkitehti Juhani Pallasmaa, jonka erityisosaamista on historian läsnäolon kunnioittaminen ja esiin nostaminen nykyrakennuksissa.

Ancient shore at Ounasvaara nature trail, Rovaniemi, Lapland, Finland
Muinaisrantaa Ounasvaaran luontopolulla. Kuva: Aarno Torvinen / Rovaniemen kaupunki

Sodasta säästyneet rakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita

Rovaniemen keskustassa on edelleen muutamia vanhoja kaupungin omistamia puutaloja. Alaruokasen talo Valtakadulla on 1860-luvulta. Se on peräpohjalainen talonpoikaisrakennus, jota käytetään juhla- ja kokoustilana. Osoitteessa Poromiehentie 7 on Ratamestarinpuisto ja niin sanottu vaaleanpunainen talo. Se on vuonna 1910 rakennettu rautatieläisten talo, jossa nykyään palvelee sisustusliike. Entisen junaradan asemarakennus on osoitteessa Poromiehentie 1. Rovaniemen kuvataidekoulu toimi rakennuksessa pitkään mutta nyt rakennus on tyhjillään. Taloa melkein vastapäätä on Asemapäällikön talo, jossa toimii Päiväkoti Asemapäällikkö.

Muita vanhoja rakennuksia keskustassa ovat Marttiinin Wanha tehdas, josta löytyy vanhojen puukkojen näyttely, LAURI-talo, jossa myydään paikallisia käsitöitä sekä Tyttöjen talo (Kansankatu 9). Tyttöjen talo toimii rakennuksessa, jonka on suunnitellut arkkitehti Toivo Salervo Rovaniemen kauppalan kansakoulun opettajien asuintaloksi vuonna 1926.

Lähteentien pirtti, vanha lastensairaala ja kulkutautisairaala sijaitsevat Kemijoen Ounasvaaran puolella. Kulkutautisairaala seisoo tällä hetkellä tyhjillään rautatiesillan vieressä Kemijoen rannalla. Nämä rakennukset maadoittavat kaupunkikuvan historiaansa.

Marttiinin Wanha tehdas.
Kuva: Aarno Torvinen / Rovaniemen kaupunki

Jälleenrakennuskauden arkkitehtuuria

Historian läsnäolon voi kokea myös nuoremman rakennuskannan äärellä, esimerkiksi Ferdinand Salokankaan arkkitehtuuria ihaillessa. Salonkangas oli Alvar Aallon ohella merkittävä arkkitehti, joka työskenteli Rovaniemellä jälleenrakennuskaudella vuosina 1945–56. Aluksi hän toimi Lapin jälleenrakentamisen johtajana vuoteen 1948 asti ja sen jälkeen omassa toimistossaan. Hänen suunnitteluansa näkyy kaupungin julkisissa rakennuksissa, kerrostaloissa ja omakotitaloissa. Salokankaan käsialaa on muun muassa Rovaniemen paloasema ja Rovaniemen kauppalan toimitalo, jossa nykyään toimii Arctic Light hotelli.

Salokankaan suunnittelemat talot ovat tunnistettavissa muun muassa parvekekaiteiden koristelluista muodoista, ikkunaluukuista tai vapaamuotoisista ikkunoista. Parvekkeissa ja portaissa on hyvin koristeellisia kaiteita. Ikkunaluukut ovat värikkäitä ja reikäkuvioituja. Yksi tyypillinen koristeaihe on metallilevyyn tai puuhun leikattu tähti.

Window design by Ferdinand Salokangas in Rovaniemi, Lapland, Finland
Ferdinand Salokankaan suunnitteleman aitan ikkunaluukkuja.
Kuva: Aarne Torvinen / Rovaniemen kaupunki

Asemarakennuksen tunturikatto

Jälleenrakennusaikana rakennettiin myös Rovaniemen linja-autoasema suunnittelukilpailun pohjalta vuonna 1959. Arkkitehdit Niilo Pulkka, Pekka Rajala ja Kaarlo Leppänen suunnittelivat kokonaisuuden, joka käsitti aseman ja rahtitilat. Asemarakennuksen rakennustaiteellisena ideana oli kattorakenteiden ja sisääntulokatoksen tunturin muoto. Alvar Aalto sovelsi tätä samaa tunturiteemaa Lappia-talossa vuonna 1976.

Rovaniemi bus station, Rovaniemi, Lapland, Finland
Rovaniemen linja-autoasema. Kuva: Petri Uutela / Rovaniemen kaupunki

Muistomerkit kertovat menneistä ajoista

Rovaniemen tunnetuin muistomerkki on Jätkä-patsas vuodelta 1955. Tämä Kalervo Kallion veistos kunnioittaa entisaikojen tukkilaisia ja Ounasjoen historiaa uittojokena. Patsas onkin yksi Rovaniemen symboleista. Se sijaitsee Jätkänpuistossa, Jätkänkynttilä-sillan kaupungin puolella. Uudempi kunnianosoite jätkäkulttuurille on Risto Immosen veistos Nätti-Jussi vuodelta 2014 Arktikumin puistossa.

Kaupungissa on myös monia muistomerkkejä, joilla kunnioitetaan sodan vainajia ja muistoja. Niiden tiedot löytyvät Taiteen paikannin -mobiilipalvelusta (www.artlocator.fi).

Yksi käyntikohde on Norvajärvellä Rovaniemen pohjoisosassa sijaitseva, toisen maailmansodan aikana Pohjois-Suomen rintamilla kaatuneiden saksalaisten sotilaiden hautausmaa. Hautausmaa-alue sijaitsee luonnonkivistä rakennetussa mausoleumissa.

Lumberjack statue and Natti Jussi statue in Rovaniemi, Lapland, Finland
Kalervo Kallion veistämä Jätkänpatsas. Kuva Arto Liiti & Risto Immosen Nätti-Jussi. Kuva Risto Immonen

Muistojen reitti

Kuvataiteilijat Liisa Karintaus ja Tiia Lepistö ovat toteuttaneet Rovaniemelle julkisen taideteoksen Muistojen reitti. Se johdattaa kaupunkilaiset ja matkailijat sekä Rovaniemen kulttuurikohteisiin että kaupungin historiaan. Teos koostu kuvalaatoista, joihin on kaiverrettu vanhoja valokuvia. Vanhat kuvat on aikanaan otettu samasta paikasta, johon laatta on reitillä sijoitettu. 18 ovaalinmuotoista kuvalaatta on sijoitettu lyhtypylväisiin ja rakennusten seiniin. Reitti kulkee hallinto- ja kulttuurikeskuksen, Kulttuuritalo Korundin, Arktikum-talon, jokirannan, Ounaskosken sillan ja kirkon kautta.

Teoksen tehneet taiteilijat Liisa Karintaus ja Tiia Lepistö ovat lappilaisia teoksia, joiden kuvataidetta löytyy Galleria Napan taideputiikista.

Tour of memories in Rovaniemi, Lapland, Finland
Yksi osa Liisa Karintauksen ja Tiia Lepistön teoksesta “Muistojen reitti”.
Kuva: Aarne Torvinen / Rovaniemen kaupunki

Puumerkkejä katulaatoissa

Rovaniemellä asuva ja työskentelevä taiteilija-professori Timo Jokela on tunnettu ympäristötaideteoksista, joiden aiheena ovat esimerkiksi vanhat työ- ja tarve-esineet tai niiden kaiverretut omistusmerkinnät. Jokela työskentelee paikkasidonnaisesti tutkien historiaa kulttuuristen ja visuaalisten elementtien avulla. Hän on suunnittelut myös Rovaniemen katukuvaan vähäeleisiä reunahuomautuksia. Rovaniemen keskustan kävelytieltä Rovakadulta ja Koskikadulta löytyy vanhojen rovaniemeläisten talojen puumerkkejä kadun graniittikiveyksiin kaiverrettuna. Kemijoen rannassa, Koskikadun päädyssä on puolestaan aukio, jonka keskellä on graniittilaatoista tehty kompassi. Siinä on esitetty Lapin luonnonrikkaudet sellaisina kuin Olaus Magnus ne esittää kirjassaan Pohjoisen kansojen historia vuonna 1555.

Timo Jokela on professori Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän on mies monien Lapin ympäristötaidehankkeiden takana. Yksi ajankohtaisista hankkeista on Ympäristötaidetta matkailun alueille, jossa ympäristötaiteen käyttöä matkailuympäristöissä kehitetään. Ympäristötaideteokset voivat kertoa paikan tarinoita ja nostaa esiin kulttuuriperintöä.

stone plates in the city of Rovaniemi, Lapland, Finland
Lapin luonnonrikkauksien kompassi ja rovaniemeläisiä omistusmerkkejä Koskikadun katulaatoissa.
Kuva: Maria Huhmarniemi

Menneen läsnäolon tuntu ravintolanpöydässä istuen

Historian havinan tai ajattomuuden voi kokea myös legendaarisessa Pohjanhovin ravintolassa, joka on rakennettu samalla paikalle kuin sodassa tuhoutunut ensimmäinen ravintola tai rennommin Kauppayhtiön kahvila-ravintolassa. Kauppayhtiön sisustus ja käytetyt huonekalut virittävät menneiden vuosikymmenten tunnelmaan. Tämä on hyvä kaupunkikävelyn varrella tai sen päätteeksi.

Kauppayhtio cafe and restaurant in Rovaniemi, Lapland, Finland
Kauppayhtiön retro interiööri.
Kuva Petri Teppo

Kirjoittajasta

Maria Huhmarniemi on syntyperäinen rovaniemeläinen, kuvataiteilija ja taideopettaja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän isännöi usein suomalaisia ja ulkomaalaisia vieraita Rovaniemellä ja kertoo, mitä haluaa heille kotikaupungissaan näyttää.

Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit, Uncategorized 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää