0
lue

Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso lista helpoista retkeilypaikoista

05.06.2019 Anna Ruohonen

Rovaniemen alueella on noin sata retkeilyyn sopivaa laavua ja kuljettavia retkeilyreittejä on yhteensä satoja kilometrejä. Lapin pääkaupungista löytyy useita upeita päiväretkikohteita aivan keskustan tuntumasta, mutta pienen ajomatkan päässä vastassa on esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuisto tai Auttikönkään kuohut ja harvinainen, vanha metsä. Rovaniemen keskustasta noin 20 kilometriä koilliseen sijaitsee Napapiirin retkeilyalue, joka tarjoaa useita erilaisia luontopolkuja ja laajan kattauksen lappilaista maisemaa.

 

Könkäiden polku Rovaniemi Lapland Finland

Suuntaa Könkäiden polulle koko perheen kanssa  (Napapiirin retkeilyalue)

Könkäiden polulla avautuu näkymät erilaisiin Lapin luonnonmaisemiin. Retkeilyreitti on hyvin varusteltu ja myös hyvin tunnettu – se on myös paikallisten suosima päiväretkikohde. Sen varrelta löytyy useampi laavu, autiotupa, näköalatorni sekä kuivakäymälöitä ja reitti yhdistää kaksi Raudanjoen komeinta koskea, Vikakönkään ja Vaattunkikönkään. Könkäiden välillä kulkeva polku on kymmenen kilometriä suuntaansa kulkeva luontopolku, jonka varrella pääsee ihastelemaan monenlaisia maisemia: Matkalta löytyy kaksi komeaa köngästä, upeita suomaisemia sekä muun muassa niittykulttuuripolku. Polun kulkemisen voi aloittaa sen molemmista päistä, joko Vikakönkäältä tai Vaattunkikönkäältä. Jos polun haluaa kulkea vain yhteen suuntaan, on hyvä huomioida siirtyminen päätepisteestä reitin aloituspisteeseen. Huomattava osa reitistä on pitkostettu, mikä tekee reitillä liikkumisesta helppoa. Vaattunkikönkäällä reitin alkupäässä on kolmen laavun laavupiha, joka on suosittu tulistelupaikka paikallisten lapsiperheiden keskuudessa. Laavupihalle pääsee myös rattaiden kanssa. Könkäänsaaren esteetön luontopolku löytyy Könkäiden polun Vaattunkikönkään päästä.

Könkäiden polun vaativuusluokka on keskivaativa ja korkeuseroa kertyy matkan aikana 80 metriä.

 

Ounasvaara in Rovaniemi Lapland Finland

Monipuolinen Ounasvaara sijaitsee aivan keskustan tuntumassa

Rovaniemen kaupungin kupeessa, Jätkänkynttilän sillan itäpuolella kohoava Ounasvaara on paitsi tunnettu urheilukeskus, myös monipuolinen retkeilykohde. Se on kiistatta Rovaniemen helpoiten saavutettavissa oleva retkikohde, joka sopii loistavasti myös urheiluun. Ounasvaaralla kulkee useita merkittyjä reittejä. Lumihiutale-symbolilla merkitty talvikävelyreitin varrella on näkötorni, josta avautuu näköala Rovaniemen keskustaan. Näköalatornin vieressä on myös laavu. Käpy-symbolilla merkitty luontopolku sekä maastopyöräilijöiden merkityt reitit tarjoavat monipuolisen maaston päiväretkeilyyn, polkujuoksuun ja maastopyöräilyyn. Rovaniemellä maastopyöriä, sekä sähköllä että ilman, vuokraavat Lapin urheiluopisto Santasport sekä kaupungin keskustassa päämajaansa pitävä Roll Outdoors ja Lapland Safaris.

 

Joulupukin metsä, Rovaniemi

Käy ihmettelemässä Joulupukin metsän tuhansia kuusia

Joulupukin Pajakylän tuntumasta alkava lyhyt luontopolku johdattelee aapasuon, rämeiden, korpien ja kuivahkojen kangasmaiden läpi Joulupukin metsään. Paikalliset ja matkailijat ovat istuttaneet Joulupukin metsään tuhansia nimikkokuusia, joiden kasvua voi ihailla metsässä. Joulupukin Pajakylästä laskeudutaan nelostien alittavaan alikulkutunneliin, jonka jälkeen reitti Joulupukin metsään alkaa aapasuon ylittävillä pitkospuilla. Aapasuota seuraa räme- ja korpiosuus, jonka jälkeen polku jatkuu sorapolkuna kuivahkolla kangasmaalla ja päättyy Joulupukin metsän portille. Portin takana kumpuilee laaja nurmikenttä, jonne Joulupukin metsän kuuset on istutettu. Jokaisen puun edestä löytyy tietolaatikko, josta selviää istuttajan nimi ja syntymäpäivä sekä puun istuttamispäivä.

Reitin varrella on neljä penkkiä, joille voi pysähtyä istumaan. Joulupukin metsän keskellä nurmikummun päällä on lisäksi katettu levähdyspaikka.

 

Kuninkaanlaavu, Rovaniemi.

Katso maailmanluokan auringonlasku Kuninkaanlaavulla

Santavaaran päällä, noin 7,6 kilometriä Rovaniemen keskustasta, sijaitsee yksi Rovaniemen tunnetuimmista ja valokuvauksellisimmista paikoista: Kuninkaanlaavu. Kuninkaanlaavu on hirsinen, avokalliolle rakennettu laavu josta avautuu näköala Ounasjoelle. Kuninkaanlaavu on paikallisten ja matkailijoiden käytössä ympäri vuoden. Lumettomaan aikaan sinne pääsee laavulle johtavaa polkua pitkin, talvisin matkan voi taittaa esimerkiksi lumikengillä. Kuninkaanlaavulle menee talvisin myös moottorikelkkareitti.

Sijainti: Sodankyläntietä noin 2,6 km – vasemmalle Ounasjoen itäpuolentietä noin 4,4 km – Santavaarantietä noin 2,5 km tien päähän soranottopaikalle. Laavulle on tien päästä matkaa noin 300 m lounaan suuntaan.
Huomioithan, että Santavaarantie on huonossa kunnossa ja se ei ole ajettavissa normaalilla henkilöautolla.

 

Hiidenkirnut in Rovaniemi Lapland Finland

Vieraile valtavilla Hiidenkirnuilla

Rovaniemen Sukulanrakan hiidenkirnut kuuluvat Suomen suurimpiin hiidenkirnuihin. Rautiosaaren kylässä Rovaniemen kaupungin eteläpuolella sijaitsevia hiidenkirnuja on yhteensä 14, joista kolme on todella syvää. Kallion juurella sijaitsevan suurimman hiidenkirnun läpimitta on kahdeksan metriä ja se on 15 metriä syvä.

Sijainti: noin 22 km Rovaniemeltä Kemijoen itäpuolentietä etelään, tarkka osoite on Hiidenkirnuntie 165.

 

Pyhä-Luosto National Park
Photo: Snowest Travel

Käy päiväretkellä Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Lännessä kohoaa Ukko-Luosto, idässä ikiaikainen Pyhätunturi. Keski-Lapin kansallispuiston muita tunnettuja maanmuotoja ovat esimerkiksi myyttinen Noitatunturi sekä Isokuru, jota on tituleerattu jopa yhdeksi Lapin väkevimmistä maisemista. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on useita eri reittivaihtoehtoja, jotka tyydyttävät sekä päiväretkeilijän että vaeltajan tarpeet. Puisto on myös suosittu paikka revontulten valokuvaukselle. Pyhätunturin juurella sijaitsevasta Luontokeskus Naavasta saa lisätietoa alueesta että reiteistä. Kansallispuistossa kulkee myös merkitty maastopyöräreitti.

Lisää Pyhä-Luoston kansallispuiston tarjonnasta täällä.

 

Auttiköngäs in Rovaniemi Lapland Finland

Ihaile kosken kuohuja ja vanhaa metsää Auttikönkäällä

Noin 80 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta sijaitsee Auttiköngäs, josta löytyy yksi Suomen upeimmista putouksista ja eeppinen taigametsä. Ajomatka Rovaniemeltä Auttikönkäälle kestää noin tunnin, ja se on jo itsessään elämys Kemijoen varren upeiden maisemien ansiosta. Auttikönkään luontopolku kulkee upeassa ja harvinaisessakin vanhassa aarniometsässä. Reitin varrella, kallion päällä, sijaitsee näköalatorni, josta avautuu näköala ympäröiviin metsiin.

Auttiköngäs on ympärivuotinen retkikohde. Talvella Auttikönkäälle voi suunnata lumikengillä ja kesällä retken päätteeksi voi nauttia kupin kuumaa kahvia.

 

 

Tiedätkö jo, mistä löytyy Rovaniemen parhaimmat falafelit tai mehevin porkkanakakku? Oletko jo maistanut paikallista porosushia tai Yucan kuuluisia churroja? Listasimme Rovaniemen ravintolatarjonnan must-annokset - tsekkaa 10 paikallista helmeä, joita täytyy käydä maistamassa tänä syksynä!
Tekeminen, Listat, Ilmiöt, Vinkit 21.09.2020 Rovaniemen Syksyn 2020 MUST Ravintolat
Lue lisää
Rovaniemi on Joulupukin virallinen kotikaupunki ja joulun lähestyessä Joulupukki saa paljon kysymyksiä liittyen vierailuihin Joulupukin Pajakylässä Napapiirillä. Vaikka maailma olisi kuinka mullin mallin, niin ”Joulupukki viettää aikaa Joulupukin Pajakylässä vuoden jokaisena päivänä hoitamassa elämäntehtäväänsä; lasten ja aikuisten kiltteyden vaalimista sekä joulun henkeen kuuluvan rakkauden ja hyvän tahdon sanoman levittämistä”, Joulupukki toteaa Pajakylän sivuilla.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 18.09.2020 Rovaniemi on Joulupukin virallinen kotikaupunki &#...
Lue lisää
Revontulikausi käy kuumana Rovaniemellä: elo-syyskuun vaihteessa revontulia ihasteltiin taivaalla jopa 8 yötä peräkkäin. Haluatko tietää parhaimmat vinkit Instagram-tilisi räjäyttävän revontulikuvan ottamiseen? Ja haluatko löytää sen upeimman Revontulimajoituksen Lapista? Lue lisää!
Listat, Ilmiöt, Paikat, Vinkit, Uncategorized 04.09.2020 Täydellinen Revontulikokemus Rovaniemellä –...
Lue lisää
Sattuiko Rovaniemen reissulle sadepäivä? Lue 10 vinkkiämme mielenkiintoisista käyntikohteista, joissa viihdyt säällä kuin säällä.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 04.09.2020 Sadepäivän menovinkit Rovaniemelle
Lue lisää
Finnair lisää lentoja Rovaniemelle, Lappi kiinnostaa eikä ihme, Ruska heräilee jo ja revontulia voi havaita elokuun lopusta alkaen, ja paikallisten mukaan syys-lokakuu on revontulten kulta-aikaa.
Tekeminen, Listat, Ihmiset, Ilmiöt, Paikat, Vinkit 20.08.2020 Rovaniemen syksy – Ruska ja Revontulet paist...
Lue lisää
On taianomaista ja kaunista, kuinka Joulupukin kirjeet löytävät perille napapiirille, Joulupukin pääpostiin, vaikka osoitteeksi olisi kirjoitettu vain "Joulupukki", sanoo Joulupukin pääpostitonttu Katja. Vaikka Joulupukin kirjeet olisi osoitettu pohjoisnavalle, tuntevat postikonttorit kautta maailman jo että Joulupukin virallinen kotikaupunki on Rovaniemellä napapiirillä. Joulupukin pääposti on ollut poikkeuksellisesti suljettuna koronatilanteen vuoksi huhtikuun alusta lähtien ja avaa ovensa 2.11.2020
Ihmiset, Ilmiöt, Paikat 12.08.2020 Joulupukki on yhteydessä maailmaan kirjeiden kaut...
Lue lisää
Lue vinkkimme Instagrammattavan roadtripin toteuttamiseen syksyllä 2020, ja koe Lapin luonto värikkäimmillään.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit, Uncategorized 10.08.2020 Instagrammattava Ruska-Roadtrip: Revontulien taika...
Lue lisää
Lapin kesä on parhaimmillaan juuri nyt, yöt yhä valoisia ja hempeän vaaleanpunaisia. Majoitusten lakanat silkkisen pehmeät ja huumaava männyn sekä koivun tuoksu täyttää aistit aamukävelyllä. Tartu siihen elämäsi tärkeimpään, eli kumppanisi käteen ja tuo romantiikkaa tulvivalle matkalle Lappiin, Rovaniemelle, arktisten vesien äärelle. Poimimme jälleen Annen vinkit, lue ja löydä oma herkullinen suunnitelmasi lemmenlomaasi varten. Juuri nyt juna kulkee ja bussi vie. Voitte hurauttaa kaksin Rovaniemelle myös omalla autolla tai vuokrata kuumimman menopelin paikan päältä ja kerätä yhteisiä muistoja samalla ympäröivistä kohteista. 
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 29.07.2020 Suunnitelmissa Lemmenloma – Rovaniemen kesä...
Lue lisää
Miltä kuulostaisi ylittää napapiiri golfaten? Entäpä kesäyön SUP-lautailut Ounasjokisuistossa omaa hiekkarantaa etsien? Oletko aina haaveillut vaelluksesta tuntureille joogaamaan? Pyöräile vaaramaisemissa, virkistäydy Santasportin kylpylässä ja ruokaile maailmanluokan ravintoloissa sekä majoitu palkituissa erikoismajoituksissa! Lappi odottaa ja seikkailu alkaa Rovaniemeltä!
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 21.07.2020 Lapin seikkailu alkaa Rovaniemeltä
Lue lisää
Suuntaa kesälomasi tänä vuonna Lappiin! Rovaniemi on hyvä starttipaikka Lapin roadtripille, ja myös mainio tukikohta alueen monipuolisille päiväretkikohteille. Lomaile lasten kanssa Lapissa, puolison kanssa romanttisesti valoisissa Rovaniemen kesäöissä tai matkusta ystäväporukalla vauhdikkaan aktiiviloman perässä.
Tekeminen, Listat, Ihmiset, Ilmiöt, Paikat, Vinkit 10.07.2020 Kesäinen Rovaniemi tarjoaa tekemistä ja elämyks...
Lue lisää
Löydä päiväretkikohde Rovaniemen alueelta. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 06.07.2020 Rovaniemi houkuttelee päiväretkikohteillaan
Lue lisää
Uniikkeja ravintoloita ja rentoja terasseja: tässä muutama paikallinen helmi, joita et halua missata.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 30.06.2020 Ruokamatkalle Rolloon: Kesän 2020 must-ravintolat...
Lue lisää
Kaipaatko Rovaniemeä? Rovaniemikin kaipaa sinua! Koska matkustaminen ei nyt ole suositeltavaa, halusimme tuoda kaupungin lähemmäksi sinua. Lue alta vinkkimme, kuinka voit nauttia Rovaniemestä omasta olohuoneestasi.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 06.05.2020 Kuinka kokea Rovaniemi kotisohvalta
Lue lisää
Ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita, nostattaakseen mielialoja ja pitääkseen uskoa yllä, sekä opettaakseen uudelle sukupolvelle rohkeudesta. Me uskomme, että nyt on aika kertoa inspiroivia tarinoita, tarinoita unelmista, joiden puolesta kannattaa taistella, ehkä jopa unelmista, jotka ovat nousseet tuhkasta.
Ihmiset, Ilmiöt, Paikat 24.03.2020 Rovaniemi on elävä todiste siitä, mihin yksi un...
Lue lisää
Ihmiset, Ilmiöt, Uncategorized 18.03.2020 Pysy kotona – Älä hätäile – Tästäkin sel...
Lue lisää
Lapin kesä on jotain maagista ja kokemisen arvoista. Rovaniemellä pystyt yhdistämään mahtavasti luonnon rauhan ja kaupungin tarjoamat palvelut.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 28.02.2020 Yötöntä yötä odotellessa
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 27.01.2020 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2020 hiihtolomav...
Lue lisää
Kourtney Kardashian vieraili kolmen lapsensa, ex-miehensä Scott Disickin ja tämän nykyisen puolison Sofia Richien kanssa Rovaniemellä viime huhtikuussa. Katsoimme jakson ja poimimme sieltä Kardashianien Rovaniemi-tärpit.
Ihmiset, Ilmiöt 07.10.2019 Kardashianien tv-sarjan jakso kuvattiin Rovaniemel...
Lue lisää
Lokakuun lopusta alkaen Rovaniemellä on käynnissä tapahtuma lähes joka päivä. Tapahtumakimara alkaa 25. lokakuuta Arctic Weekendillä ja jatkuu marraskuun loppuun asti.
Tekeminen, Vinkit 27.09.2019 Kipinää kaamokseen – Loka-marraskuu on täynn...
Lue lisää
Revontulivalokuvaaja Alex Kuznetsovin työaika alkaa elokuussa, kun ensimmäiset revontulet ilmestyvät Rovaniemen taivaalle. Hän metsästää revontulia huhtikuulle asti kameransa kanssa.
Ihmiset, Ilmiöt 30.08.2019 Revontulikausi alkoi – Alex Kuznetsoville se...
Lue lisää
Rovaniemen alueella on yli sata laavua ja useita luonnonkauniita päiväretkikohteita. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 05.06.2019 Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso list...
Lue lisää
Kaksi vuorokautta, yksi kaupunki. Katso tästä parhaat vinkit pikaiseen kesälomamatkaan Rovaniemelle.
Listat, Vinkit 27.05.2019 Tiedossa vain pikavisiitti Rovaniemelle? Teimme si...
Lue lisää
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää
icon

Psst… Miten asiointi sivuillamme sujuu? Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä kehittämään sivustoamme.

Osallistu kyselyyn