0

COVID-19 – Ohjeet matkailualan toimijoille

Viimeisin päivitys 15.7.2021

Yhteistiedote 14.7.2021 Maahantulon edellytykset ja maahantulijoiden koronatestit Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Koronatestausohjeet kansainvälisille matkustajille, jotka saapuvat lentäen Rovaniemen lentokentälle

Terveysturvallisuusohjeistus Rovaniemelle saapuville (9.2.2021). Jaathan tätä asiakkaillesi printtinä/diginä.

Ohjeita matkailijoille Lapissa

Ohjeet matkailijalle, joka epäilee koronavirustartuntaa

Lapin aluehallintovirasto ei enää rajoita kokoontumisia (31.5.2021)

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet 02.10.2020

Lapin matkailukohdetason Covid-19 riskienhallintamalli 27.10.2020

 


 

YLEISOHJE

Vierailijoiden ohjeistus koronaturvallisuudesta alkaa jo matkakohteiden ulkotiloissa ja ohjeistusta toistetaan useissa kohteen sisätiloissa, kuten vastaanotossa, ravintolasaleissa, WC-tiloissa ja kokoustiloissa. Ohjeistus on hyvä olla vähintään suomeksi ja englanniksi.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntariskit liittyvät erityisesti henkilöihin, jotka ovat saapuneet kiihtymis- tai leviämisalueelta enintään 14 vrk:n sisällä saapumisesta. Mikäli siis saavut kiihtymis- tai leviämisalueelta Rovaniemelle:

KÄSIHYGIENIA

Hyvän käsihygienian takaa riittävä pesu saippuavedellä ja käsidesin käyttö. Käsihygieniaohjeistus on syytä olla kaikissa asiointipisteissä. On oleellista opastaa vierailijat käsienpesupaikoille, joista pitää löytyä riittävä varustelu saippuaa ja paperia. Lisäksi asiakkaille voi jättää huomiolapun, jossa kehotetaan informoimaan henkilökuntaa täydennettävistä varusteista.

Käsidesiä suositellaan matkailijoille käytettäväksi kaikkialla: kaupungissa ja erämaassa, sisätiloissa ja ulkona. Käytöstä on muistutettava ahkerasti muun muassa matkailuneuvonnassa ja muissa palvelupisteissä. Palvelupisteissä olisi myös hyvä myydä käsidesiä mukaan.

Käsidesipisteitä pitää asetella riittävän tiheästi, jotta sitä on helposti saatavilla tarvittaessa. Käsidesin annostelussa automaatti on paras vaihtoehto, sillä se ei vaadi pintakosketusta, kuten esimerkiksi pumppupullot. Pumppupullossa ja avattavalla korkilla olevassa pullossa syntyy käsikontakti annostelussa, mutta mikäli käsidesi levitetään huolellisesti ja annetaan kuivua, sen sisältämä vahva alkoholi tappaa bakteerit tehokkaasti kaikissa tapauksissa. Jos saatavilla oleva käsidesin annosteluvaihtoehto on pumppupullo, pumppaus tehdään kämmensyrjällä sormien sijaan.

Käsidesiä tulisi käyttää ennen ja jälkeen jokaisen asiakaskontaktin. Kertakäyttöiset hanskat eivät anna riittävää suojaa vaan voivat jopa muodostaa helposti hygieniariskin väärin käytettynä. Käsidesi on siis hanskoja turvallisempi vaihtoehto.

TURVAVÄLIT

Turvavälit otetaan käyttöön uudeksi normaaliksi. Turvavälien pitäminen tarkoittaa 2 metrin välimatkan pitämistä työntekijöiden ja asiakkaiden välillä. Asiakkaita neuvotaan turvavälien noudattamisesta opastein ja sanallisin kehotuksin esimerkiksi ennen vastaanottoon saapumista ja paikan päällä. Asiakkaille myös kerrotaan, kuinka monta henkilöä tilassa voi oleskella samaan aikaan.

Mikäli samassa tilassa on runsaasti ihmisiä, mutta kuitenkin noudattaen sallittuja rajoja, turvavälien lisäksi on tärkeää huomioida riittävä ilmanvaihto.

Maastossa liikkuessa riittävät turvavälit syntynevät luonnollisesti, mutta taukopaikoilla niihin on kiinnitettävä huomiota.

SUU-NENÄSUOJAIMET

Matkailijoiden on käytettävä suu-nenäsuojaa jo lentokoneessa. Sitä myös käytetään lentokentällä ja kuljetuksissa majoituspaikkaan asti. Maskin käyttö jatkuu majoituspaikan vastaanotossa, jotta matkailijat eivät tartuta toisiaan. Vastaanoton työntekijällä on asennettu pleksi suojaksi.

Matkailijat eivät tarvitse omassa hotellihuoneessa enää suu-nenäsuojaa.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee edelleen käyttää:

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailtaessa suositellaan kirurgista suu-nenäsuojusta:

HENKILÖSTÖN HYVINVOINTI JA SUOJAAMINEN

Asiakaspalvelupisteissä voidaan käyttää joko kiinteitä pleksejä tai henkilökunnalla voi olla pleksikypärä käytössä työpisteellä. Tärkeintä on kattava suojaus: nenän ja suun alue on peitettynä ja pleksilevyt ulottuvat riittävän ylös, jotta se suojaa kunnolla asiakaspalvelijaa ja asiakasta. Pleksilevyt voi brändätä tilan ja yrityksen ilmeeseen sopivaksi, ja niitä voidaan hyödyntää viestinnässä.

Myös Joulupukki ja hänen luonaan vierailevat lapset ja aikuiset ovat tärkeää suojata, joten Joulupukki ottaa tänä talvena pleksin käyttöön tapaamisiin.

AKTIVITEETIT ULKONA JA ULKOVARUSTEET

Varustautumistiloissa on myös huomioitava hyvä käsihygienia, joten käsienpesupisteitä ja käsidesiä on hyvä olla saatavilla. Asiakkaalle on hyvä kertoa myös vaatetuksen osalta tehdyistä terveysturvallisista toimenpiteistä.

Safarivarusteiden ja muiden pehmeiden materiaalisen puhdistuksessa otsonointi, vetyperoksidisuihke ja pesu 60 asteessa ovat kaikki yhtä hyviä puhdistustapoja. Vetyperoksidisuihke on helpoin toteuttaa, mutta sitä varten tarvitaan huone, jossa vaatteet suihkutetaan, sillä suihke levittäytyy kaikkialle. Otsonointiin tarvitaan kaappitila. Koronaviruksen elossa säilymisestä ei ole tarkkaa tutkimustietoa, minkä vuoksi on mahdotonta määrittää aikarajaa, jolloin safarihaalarien käytöstä olisi tarpeeksi aikaa.

Kypärien visiirit ja muoviosat voidaan pyyhkiä desinfiointipyyhkeillä. Niiden sisäpintaa ei tarvitse otsonoida. Laskettelumonoja ja ulkoilukenkiä ei ole tarvetta otsonoida, mutta niiden ulkopinnan voi tarvittaessa pyyhkiä desinfiointipyyhkeillä.

SIIVOUS

Asiakkaan luottamusta kerrytetään, kun tehostetuista siivouskäytännöistä kerrotaan avoimesti. Yleisesti siivouksessa ja desinfioinnissa pitää olla huolellinen, jotta siitä saadaan paras hyöty.

Matkailupalveluyrityksissä riittää normaali huonesiivous asiakkaan jäljiltä, kuitenkin pois lukien koronapotilaiden huoneet. Pinnat, joita asiakkaat käyttävät usein, kuten ovenkahvat, valokatkaisijat, kaukosäätimet, tietokoneet, tabletit ja maksupäätteet, puhdistetaan desinfiointipyyhkeillä noin neljän tunnin välein. Tarvittaessa pinnat voidaan puhdistaa tihennetysti kahden tunnin välein.

Työpisteet kannattaa pitää hyvässä järjestyksessä ja karsia turhat tavarat pois, mikä helpottaa pintojen siivousta. Tämä lisää työpistehygieniaa. Henkilökunnan yhteiskäytössä olevat laitteet, kuten työkoneet, kuulokkeet ja puhelimet, pyyhitään desinfiointipyyhkeillä ennen työvuoroa ja sen päätteeksi. Tarvittaessa laitteita voi pyyhkiä myös vuoron aikana hyvän käsihygienian noudattamisen lisäksi.

Lisätiedot ulkovarusteiden puhdistamisesta löytyvät kohdasta AKTIVITEETIT ULKONA JA ULKOVARUSTEET.

RAVINTOLAT

Ravintoloissa on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. Tiloissa on hyvä olla opasteet käsienpesusta ja käsidesin käytöstä.

Tarjoilijoilla on jatkossa maskit käytössä. Kuitenkaan asiakkaiden ei tarvitse käyttää maskia ruokailun vuoksi.

Pöytien välillä pitää olla riittävät turvavälit. Buffet-linjastoilla suositellaan, että ruoka annostellaan linjastolta suoraan asiakkaalle.

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet 02.10.2020 

KULKEMINEN

Asiakkaiden kuljettamisessa retkille ei tarvita pleksiä, jos asiakkaat eivät ole altistuneita, vaan maskit, turvavälit ja hyvä käsihygienia riittävät. Pleksi kuitenkin lisää turvallisuutta.

Taksikuskeille on annettu ohjeet, kuinka koronapositiivista asiakasta kuljetetaan. Jos kyseessä on vasta koronaepäily, minimivaatimuksena on, että kuljettaja ja asiakas käyttävät maskeja. Taksin tilaamisen yhteydessä on informoitava, onko asiakkaalla todettu koronavirus tai epäilläänkö sairastumista. Jos epäily muuttuu todetuksi sairastumiseksi, potilas saa uudet ohjeet kulkemiseen.

Yritys päättää itse, pitääkö asiakkaalla olla oma maski. Taksiyritysten kannattaa miettiä johdonmukainen käytäntö esimerkiksi, onko joissain tilanteissa taksien hyvä antaa asiakkaalle maski. Ohjeena kuitenkin on, että kuljetuksessa tulee olla maski. Maskeja ei voi ostaa sairaanhoitopiirin kautta.

Lapin sairaanhoitopiirin verkkosivuilta, www.lshp.fi, löytyy lisätietoja sairastuneen kuljettamisesta taksikuskeille ja muulle henkilökunnalle.

NARIKAT

Narikat ja naulakot eivät muodosta terveysturvallisuusriskiä, kunhan edelleen noudatetaan hyvää käsihygieniaa.

SAUNAT

Tämänhetkisten tietojen valossa saunojen käytölle ei ole estettä.

TESTAAMINEN

Matkailijan ohjeistaminen testiin menemisestä on ehdottoman tärkeää. Ohjeista kerrotaan asiakkaalle verkkosivuilla ja/tai viestissä. Jos oireita esiintyy edes vähän, koronavirustestiin on syytä mennä välittömästi. Myös matkailualan henkilökuntaa testataan matalalla kynnyksellä. Koronaviruksen oireita voivat olla nuha, kuume, yskä, kurkkukipu, väsymys, hengenahdistus, lihaskipu, ripuli ja pahoinvointi.

Testaus on ilmaista myös ulkomaalaisille. Jos asiakas ei halua testiin, tartuntatautilain pakkopykälän mukaan tämä voidaan pakottaa näytteenottoon. Pakkotestaus kuitenkin perustuu riskiarvioon. Matkailualan toimijan on syytä olla yhteydessä sairaanhoitopiirin tartuntautiyksikköön. Näytteenotot maksaa kunta, jolle valtio maksaa kustannukset.

Majoittaja on ensisijaisesti velvollinen järjestämään karanteenitilat. Asiakkaan on pysyttävä hotellihuoneessa, kunnes testitulos on tullut. Majoittaja toimittaa ruokahuollon asiakkaalle. Ruuhkahuippujen aikaan kunta, ja viime kädessä Lapin keskussairaala, avustaa karanteenitilojen järjestämisessä.

Mikäli asiakkaan testitulos on positiivinen koronavirukselle, hän siirtyy Lapin sairaanhoitopiirille. Matkailija jää Suomeen 14 vuorokauden eristykseen. Matkailijan matkavakuutus korvaa kulut ensisijaisesti, mutta jos vakuutus ei kata kuluja, valtio korvaa ne.

Positiivisen testituloksen saamisen jälkeen alkaa kontaktien jäljittäminen. Altistuneita ovat kaikki, jotka ovat olleet sairastuneen kanssa yli 15 minuuttia kontaktissa. Altistuneet viettävät 14 vuorokautta karanteenissa. Heille, jotka ovat matkailualan asiakkaita, on järjestettävä ruokahuolto. Ruuan jakelija käyttää suu-nenäsuojaa.

Prosessille on tulossa tarkemmat ohjeet Lapin sairaanhoitopiiriltä.

KARANTEENI

Positiivisen koronavirustuloksen saanut asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin, jonka alku lasketaan oireiden ensimmäisestä päivästä alkaen. Karanteeni voidaan toteuttaa hotellihuoneessa. Koko hotelli ei kuitenkaan joudu karanteeniin. Karanteenin aikana sairastuneelle on hoidettava ruokahuolto.

Positiivisen tuloksen jälkeen Lapin sairaanhoitopiiri tai kunta ohjeistaa, miten toimitaan. Kontaktien jäljittämisessä altistuneita ovat kaikki, jotka ovat olleet sairastuneen kanssa yli 15 minuuttia kontaktissa. Altistuneet viettävät 14 vuorokautta karanteenissa, joka voidaan myös toteuttaa hotellissa. Asiakkaille on järjestettävä ruokahuolto. Ruuan jakelija käyttää suu-nenäsuojaa. Karanteenissa oleva voi ulkoilla ilman kontakteja.

Karanteenikustannuksista vastaa loppukädessä valtio. Yleensä kustannuksista on vastuussa matkavakuutuksesta vastuussa oleva vakuutusyhtiö. Matkavakuutuksissa voi olla kuitenkin eroavaisuuksia. Tammikuussa 2020 kellään matkailijalla ei ollut ongelmia matkavakuutuksen kanssa ja vakuutusyhtiö korvasi kaikki kulut. Karanteenista ja eristyksestä ei ole hinta-arviota, vaan ne määräytyvät sen mukaan, miten ne ovat mahdollista toteuttaa.

Ohjeistus on koottu Lapin sairaanhoitopiirin ja Visit Rovaniemen pitämien (toukokuu ja elokuu 2020) yhteisten tilaisuuksien perusteella, House of Laplandin toimesta. Ohjeistuksen päivittämisestä  vastaa Visit Rovaniemi.

Autumn Arctic Waters 🍂 Booming reflections in Rovaniemi Lapland Finland

Canoeing with @happyfox.fi 

#Rovaniemi #visitrovaniemi #laplandfinland #lapland #arcticcircle #autumncolors #autumn #ruska #lappi
Autumn Arctic Waters 🍂 Booming reflections in Rovaniemi Lapland Finland

Canoeing with @happyfox.fi 

#Rovaniemi #visitrovaniemi #laplandfinland #lapland #arcticcircle #autumncolors #autumn #ruska #lappi
Autumn Arctic Waters 🍂 Booming reflections in Rovaniemi Lapland Finland

Canoeing with @happyfox.fi 

#Rovaniemi #visitrovaniemi #laplandfinland #lapland #arcticcircle #autumncolors #autumn #ruska #lappi
Autumn Arctic Waters 🍂 Booming reflections in Rovaniemi Lapland Finland

Canoeing with @happyfox.fi 

#Rovaniemi #visitrovaniemi #laplandfinland #lapland #arcticcircle #autumncolors #autumn #ruska #lappi

Autumn Arctic Waters 🍂 Booming reflections in Rovaniemi Lapland Finland

Canoeing with @happyfox.fi

#Rovaniemi #visitrovaniemi #laplandfinland #lapland #arcticcircle #autumncolors #autumn #ruska #lappi

2 days ago
View on Instagram |
1/6
100 days till Christmas🥰 Loved the Summer & Autumn is here, and Winter is just around the corner!

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #autumn #santaclaus #arcticcircle #finland
100 days till Christmas🥰 Loved the Summer & Autumn is here, and Winter is just around the corner!

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #autumn #santaclaus #arcticcircle #finland

100 days till Christmas🥰 Loved the Summer & Autumn is here, and Winter is just around the corner!

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #autumn #santaclaus #arcticcircle #finland

5 days ago
View on Instagram |
2/6
Waking up today to a snowfall, first of the season 🥰❄️ Feeling all Merry all ready 😍❄️

In Rovaniemi first snow usually falls during October, sometimes as soon as late September. A permanent snow cover is expected in November, and April is still considered a snowy month – there’s often a bit of it left even in early May.

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #snow #arcticcircle #santaclausvillage #autumn #firstsnowfall #lappi #napapiiri #finland

Waking up today to a snowfall, first of the season 🥰❄️ Feeling all Merry all ready 😍❄️

In Rovaniemi first snow usually falls during October, sometimes as soon as late September. A permanent snow cover is expected in November, and April is still considered a snowy month – there’s often a bit of it left even in early May.

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #snow #arcticcircle #santaclausvillage #autumn #firstsnowfall #lappi #napapiiri #finland

7 days ago
View on Instagram |
3/6
Living fairytale 🥰🍂 Autumn on the Arctic Circle in Rovaniemi the Official Hometown of Santa Claus®

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #arcticcircle #santaclaus #santa #napapiiri #lappi #autumn #autumncolors #ruska
Living fairytale 🥰🍂 Autumn on the Arctic Circle in Rovaniemi the Official Hometown of Santa Claus®

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #arcticcircle #santaclaus #santa #napapiiri #lappi #autumn #autumncolors #ruska
Living fairytale 🥰🍂 Autumn on the Arctic Circle in Rovaniemi the Official Hometown of Santa Claus®

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #arcticcircle #santaclaus #santa #napapiiri #lappi #autumn #autumncolors #ruska

Living fairytale 🥰🍂 Autumn on the Arctic Circle in Rovaniemi the Official Hometown of Santa Claus®

#rovaniemi #visitrovaniemi #lapland #laplandfinland #arcticcircle #santaclaus #santa #napapiiri #lappi #autumn #autumncolors #ruska

1 week ago
View on Instagram |
4/6
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art
Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art

Rovaniemi Week 😍🍂 Today is the last day of Rovaniemi Week and Rovaniemi has shown us wonders again! Have a look at all the things we experienced this week here in Rovaniemi Lapland Finland!

#rovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemiviikko #lapland #laplandfinland #onlyinlapland #arcticcircle #lappi #northernlights #arcticdesign #harvestmarket #sadonkorjuumarkkinat #kotiseutumuseo #santaclausoffice #culture #art

1 week ago
View on Instagram |
5/6
Peek a boo! 🍂 Sunny and frosty Autumn morning in Rovaniemi 😍🍂 Can you recognise this little red house and place?

#rovaniemi #visitrovaniemi #arcticcircle #lapland #finland #onlyinlapland #laplandfinland #autumn #ruska #autumncolors #lappi #nature

Peek a boo! 🍂 Sunny and frosty Autumn morning in Rovaniemi 😍🍂 Can you recognise this little red house and place?

#rovaniemi #visitrovaniemi #arcticcircle #lapland #finland #onlyinlapland #laplandfinland #autumn #ruska #autumncolors #lappi #nature

2 weeks ago
View on Instagram |
6/6

Psst… Tilaa Rovaniemen matkailuvinkit sähköpostiisi niin saat parhaat vinkit ja edullisimmat tarjoukset!

Mitä haluat matkoiltasi eniten?