0
lue

Älä jätä näitä välistä – Listasimme Rovaniemen parhaimpia elämyksiä

23.01.2018 Sanna Kekki

Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Matka menneeseen

Aloita kierroksesi Arktikumin tiedekeskuksesta ja museosta. Saat käsityksen arktisesta alueesta ja Rovaniemen historiasta. Kierros museossa selkeyttää, miksi kaupungissa on esimerkiksi vähän vanhoja rakennuksia.

Tutustu erityisesti pienoismalleihin, jotka havainnollistavat, miltä Rovaniemellä näytti ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Museon muissa osissa kurkistat muun muassa lappilaisiin elinkeinoihin, poronhoitoon ja saamelaisuuteen.

 

Onko täällä kilttejä lapsia?

Meeting Santa Claus In Santa Claus Village, Rovaniemi, Lapland, Finland

Rovaniemi ja Joulupukki kuuluvat yhteen. Siksi vierailu Joulupukin Pajakylään kannattaa. Pajakylä on avoinna ympäri vuoden. Se sijaitsee noin kahdeksan kilometriä keskustasta.

Sen lisäksi, että tapaat Joulupukin, voit tehdä ostoksia Pajakylän lahjatavara- ja verstaspuodeissa sekä nauttia lähimetsään suuntautuvasta poro- tai huskyajelusta.

Voit myös reippailla viitoitetulla Joulupukin Metsä -luontopolulla ja ylittää Napapiirin linjan, joka kulkee Joulupukin Kammarin edustalla.

Pajakylässä sijaitsee lisäksi Joulupukin Pääposti, josta voit lähettää erikoisleimalla varustettuja tervehdyksiä. Jos olet käymässä jouluajan ulkopuolella, ei hätää. Voit jättää korttisi odottamaan ensi vuotta, jolloin pukki apureineen postittaa ne perille.

Hard Rock Hallelujah

Rovaniemeläinen Lordi voitti Euroviisut Ateenassa toukokuussa 2006. Rovaniemi kunnioitti monstereiden voittoa nimeämällä Sampoaukion uudelleen Lordinaukioksi.

Samalle aukiolle ja lähikaduille kerääntyi seuraavassa kuussa tuhansia ihmisiä, kun Lordi järjesti siellä voitonjuhlansa. Aukion kellopylvääseen valettiin yhtyeen jäsenten kädenjäljet. Käy kokeilemassa, kenen kädenjälki on lähimpänä omaasi.

Handprints of Lordi band in Lordis Square, Rovaniemi

Urheiluhuumaa

Snowshoeing in Ounasvaara, Rovaniemi, Lapland, Finland

Missä muualla kuin Rovaniemellä pääset talvilajien pariin lähes kaupungin keskustassa? Ounasvaaralla se on mahdollista. Oukulla voit hiihtää, lasketella, lautailla ja lumikenkäillä. Voit myös ihailla maisemia näkötornista ja paistaa makkaraa laavulla.

Nauti laskupäiväsi päätteeksi after ski -juoma Lapland Hotels Sky Ounasvaaralla ja ihaile maisemaikkunoista ympäröivää luontoa. Hotellin ravintola on useana vuonna valittu Suomen parhaimpiin.

Ounasvaaralla sijaitsee myös Santa Claus Golf, joka tarjoaa harrastuksellesi komeat puitteet. 18 reiän radalla voit pelata yöttömässä yössä ja nauttia peleistä myös talvella. Älä unohda Santasport Lapin Urheiluopiston kylpylää ja Seikkailupuisto Huimaa.

Arkkitehtuurikierroksella

Rovaniemen asemakaavan on suunnitellut Alvar Aalto. Asemakaava vahvistettiin vuonna 1946 ja se sai nimekseen Poronsarvikaava, koska se muistuttaa poron päätä ja sarvia.

Rovaniemen jälleenrakentamisesta vastanneen arkkitehdin päätyö on kulttuuri- ja hallintokeskus, joka tunnetaan myös Aalto-keskuksena. Siihen kuuluvat kaupungintalo, kirjasto ja Lappia-talo, jossa toimii Rovaniemen teatteri.

Aalto suunnitteli myös Korkalonrinteen asuinalueen, jossa on puistomiljöössä kerros- ja rivitaloja. Aluetta kutsutaan Rovaniemen Tapiolaksi.

Muisto valokuvassa

Lumberjacks candle bridge Rovaniemi

Selfie tai maisemakuva kannattaa ottaa Jätkänkynttilä-sillan lähellä. Vuonna 1989 liikenteelle avattu silta on nykyisen Rovaniemen maamerkki. Se yhdistää keskustan ja Ounasvaaran.

Paras tausta valokuvalle löytyy Pohjanhovi-hotellin rannasta. Löydät paikan varmasti, koska paikalla on usein muitakin valokuvauksen ystäviä.

Retkipäivän riemu

Tiesitkö, että Rovaniemellä on lähes sata yleisessä käytössä olevaa laavua? Keskustasta lähin on Jyrhämänkujan laavu. Hirsirakenteinen laavu sijaitsee niemen kärjessä Kemijoen rantatörmällä. Laavulla on tulipaikka ja polttopuita.

Lisätietoja laavuista ja niiden sijainneista löydät osoitteesta www.etiainen.fi. Retki laavulle on oiva tapa nauttia ulkoilemisesta.

laavu at Rovaniemi, Lapland, Finland

Voimaa päivään

Arctic Light Hotel Breakfast in Rovaniemi

Jos haluat syödä herkkuaamiaisen, suuntaa Arctic Light Hoteliin. Aamiaisen on suunnitellut ruokakirjailija, televisiokokki Sara La Fountain. Kokonaisuus on ravitseva, raikas ja värikkään visuaalinen.

Hotellin keittiössä valmistuu aamuisin muun muassa raakakakkuja, puristettuja mehuja, smoothieita ja mango­–chiavanukkaita. Elämyksen kruunaa vastajauhettu kahvi.

Jos et asu hotellissa, aamiainen maksaa 24 euroa henkilöltä. Hotelli suosittelee pöytävarausta sesonkiaikaan marras–maaliskuussa.

Tähtitaivaan alla

Jos haluat nukkua lumihotellissa tai lasi-iglussa, lähde parinkymmenen kilometrin päähän Lehtojärvelle. Arctic Snow Hotel & Glass Igloos -hotellissa kumpikin on mahdollista. Lumihotelli on avoinna joulukuun lopusta maaliskuun loppuun.

Lämpötila on huoneissa nollan ja miinus viiden asteen välissä. Kylmä ei kuitenkaan yllätä, koska nukut olosuhteisiin tarkoitetussa makuupussissa.

Lasi-iglu on puolestaan kuin hotellihuone, jossa on lasikatto ja näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Hotellilla päivystää revontulivahti, joka herättää revontulien ilmestyessä taivaalle.

Arctic SnowHotel Glass Igloos in Rovaniemi

Kauneutta kuukaudesta riippumatta

Rovaniemi aerial in Summer

Muista, että Rovaniemelle kannattaa saapua ympäri vuoden. Luonto ja vaihtuvat vuodenajat antavat aina ihmeteltävää.

Talvella voit nauttia pakkasista ja lumesta, keväällä ihailla jäiden lähtöä ja hiihdellä aurinkoisilla hangilla. Kesällä Rovaniemi tarjoaa hiljaisuutta, rauhaa ja yöttömiä öitä. Syksyn tullen on ruskaretken aika.

Kirjoittajasta

Sanna Kekki on elokuussa 2017 Helsingistä Rovaniemelle muuttanut toimittaja, joka rakastaa uutta kotikaupunkiaan ja sen ihmisiä.

Vinkkejä varten on haastateltu Arktikumin toimitusjohtajaa Hannele Koskiniemeä, Visit Rovaniemen markkinointisuunnittelijaa Kaisa Heiskaria, kaupungin erityissuunnittelijaa Aarno Torvista, Arctic Light Hotelin johtajaa Timo Kärkeä ja Arctic Snow Hotel & Glass Igloos -hotellin omistajaa Heidi Haavikkoa.

Lapin kesä on parhaimmillaan juuri nyt, yöt yhä valoisia ja hempeän vaaleanpunaisia. Majoitusten lakanat silkkisen pehmeät ja huumaava männyn sekä koivun tuoksu täyttää aistit aamukävelyllä. Tartu siihen elämäsi tärkeimpään, eli kumppanisi käteen ja tuo romantiikkaa tulvivalle matkalle Lappiin, Rovaniemelle, arktisten vesien äärelle. Poimimme jälleen Annen vinkit, lue ja löydä oma herkullinen suunnitelmasi lemmenlomaasi varten. Juuri nyt juna kulkee ja bussi vie. Voitte hurauttaa kaksin Rovaniemelle myös omalla autolla tai vuokrata kuumimman menopelin paikan päältä ja kerätä yhteisiä muistoja samalla ympäröivistä kohteista. 
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 29.07.2020 Suunnitelmissa Lemmenloma – Rovaniemen kesä...
Lue lisää
Miltä kuulostaisi ylittää napapiiri golfaten? Entäpä kesäyön SUP-lautailut Ounasjokisuistossa omaa hiekkarantaa etsien? Oletko aina haaveillut vaelluksesta tuntureille joogaamaan? Pyöräile vaaramaisemissa, virkistäydy Santasportin kylpylässä ja ruokaile maailmanluokan ravintoloissa sekä majoitu palkituissa erikoismajoituksissa! Lappi odottaa ja seikkailu alkaa Rovaniemeltä!
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 21.07.2020 Lapin seikkailu alkaa Rovaniemeltä
Lue lisää
Suuntaa kesälomasi tänä vuonna Lappiin! Rovaniemi on hyvä starttipaikka Lapin roadtripille, ja myös mainio tukikohta alueen monipuolisille päiväretkikohteille. Lomaile lasten kanssa Lapissa, puolison kanssa romanttisesti valoisissa Rovaniemen kesäöissä tai matkusta ystäväporukalla vauhdikkaan aktiiviloman perässä.
Tekeminen, Listat, Ihmiset, Ilmiöt, Paikat, Vinkit 10.07.2020 Kesäinen Rovaniemi tarjoaa tekemistä ja elämyks...
Lue lisää
Löydä päiväretkikohde Rovaniemen alueelta. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 06.07.2020 Rovaniemi houkuttelee päiväretkikohteillaan
Lue lisää
Uniikkeja ravintoloita ja rentoja terasseja: tässä muutama paikallinen helmi, joita et halua missata.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 30.06.2020 Ruokamatkalle Rolloon: Kesän 2020 must-ravintolat...
Lue lisää
Kaipaatko Rovaniemeä? Rovaniemikin kaipaa sinua! Koska matkustaminen ei nyt ole suositeltavaa, halusimme tuoda kaupungin lähemmäksi sinua. Lue alta vinkkimme, kuinka voit nauttia Rovaniemestä omasta olohuoneestasi.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 06.05.2020 Kuinka kokea Rovaniemi kotisohvalta
Lue lisää
Ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita, nostattaakseen mielialoja ja pitääkseen uskoa yllä, sekä opettaakseen uudelle sukupolvelle rohkeudesta. Me uskomme, että nyt on aika kertoa inspiroivia tarinoita, tarinoita unelmista, joiden puolesta kannattaa taistella, ehkä jopa unelmista, jotka ovat nousseet tuhkasta.
Ihmiset, Ilmiöt, Paikat 24.03.2020 Rovaniemi on elävä todiste siitä, mihin yksi un...
Lue lisää
Ihmiset, Ilmiöt, Uncategorized 18.03.2020 Pysy kotona – Älä hätäile – Tästäkin sel...
Lue lisää
Lapin kesä on jotain maagista ja kokemisen arvoista. Rovaniemellä pystyt yhdistämään mahtavasti luonnon rauhan ja kaupungin tarjoamat palvelut.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 28.02.2020 Yötöntä yötä odotellessa
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 27.01.2020 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2020 hiihtolomav...
Lue lisää
Kourtney Kardashian vieraili kolmen lapsensa, ex-miehensä Scott Disickin ja tämän nykyisen puolison Sofia Richien kanssa Rovaniemellä viime huhtikuussa. Katsoimme jakson ja poimimme sieltä Kardashianien Rovaniemi-tärpit.
Ihmiset, Ilmiöt 07.10.2019 Kardashianien tv-sarjan jakso kuvattiin Rovaniemel...
Lue lisää
Lokakuun lopusta alkaen Rovaniemellä on käynnissä tapahtuma lähes joka päivä. Tapahtumakimara alkaa 25. lokakuuta Arctic Weekendillä ja jatkuu marraskuun loppuun asti.
Tekeminen, Vinkit 27.09.2019 Kipinää kaamokseen – Loka-marraskuu on täynn...
Lue lisää
Revontulivalokuvaaja Alex Kuznetsovin työaika alkaa elokuussa, kun ensimmäiset revontulet ilmestyvät Rovaniemen taivaalle. Hän metsästää revontulia huhtikuulle asti kameransa kanssa.
Ihmiset, Ilmiöt 30.08.2019 Revontulikausi alkoi – Alex Kuznetsoville se...
Lue lisää
Rovaniemen alueella on yli sata laavua ja useita luonnonkauniita päiväretkikohteita. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 05.06.2019 Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso list...
Lue lisää
Kaksi vuorokautta, yksi kaupunki. Katso tästä parhaat vinkit pikaiseen kesälomamatkaan Rovaniemelle.
Listat, Vinkit 27.05.2019 Tiedossa vain pikavisiitti Rovaniemelle? Teimme si...
Lue lisää
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää
icon

Psst… Miten asiointi sivuillamme sujuu? Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä kehittämään sivustoamme.

Osallistu kyselyyn