0
lue

Älä jätä näitä välistä – Listasimme Rovaniemen parhaimpia elämyksiä

23.01.2018 Sanna Kekki

Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Matka menneeseen

Aloita kierroksesi Arktikumin tiedekeskuksesta ja museosta. Saat käsityksen arktisesta alueesta ja Rovaniemen historiasta. Kierros museossa selkeyttää, miksi kaupungissa on esimerkiksi vähän vanhoja rakennuksia.

Tutustu erityisesti pienoismalleihin, jotka havainnollistavat, miltä Rovaniemellä näytti ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Museon muissa osissa kurkistat muun muassa lappilaisiin elinkeinoihin, poronhoitoon ja saamelaisuuteen.

 

Onko täällä kilttejä lapsia?

Meeting Santa Claus In Santa Claus Village, Rovaniemi, Lapland, Finland

Rovaniemi ja Joulupukki kuuluvat yhteen. Siksi vierailu Joulupukin Pajakylään kannattaa. Pajakylä on avoinna ympäri vuoden. Se sijaitsee noin kahdeksan kilometriä keskustasta.

Sen lisäksi, että tapaat Joulupukin, voit tehdä ostoksia Pajakylän lahjatavara- ja verstaspuodeissa sekä nauttia lähimetsään suuntautuvasta poro- tai huskyajelusta.

Voit myös reippailla viitoitetulla Joulupukin Metsä -luontopolulla ja ylittää Napapiirin linjan, joka kulkee Joulupukin Kammarin edustalla.

Pajakylässä sijaitsee lisäksi Joulupukin Pääposti, josta voit lähettää erikoisleimalla varustettuja tervehdyksiä. Jos olet käymässä jouluajan ulkopuolella, ei hätää. Voit jättää korttisi odottamaan ensi vuotta, jolloin pukki apureineen postittaa ne perille.

Hard Rock Hallelujah

Rovaniemeläinen Lordi voitti Euroviisut Ateenassa toukokuussa 2006. Rovaniemi kunnioitti monstereiden voittoa nimeämällä Sampoaukion uudelleen Lordinaukioksi.

Samalle aukiolle ja lähikaduille kerääntyi seuraavassa kuussa tuhansia ihmisiä, kun Lordi järjesti siellä voitonjuhlansa. Aukion kellopylvääseen valettiin yhtyeen jäsenten kädenjäljet. Käy kokeilemassa, kenen kädenjälki on lähimpänä omaasi.

Handprints of Lordi band in Lordis Square, Rovaniemi

Urheiluhuumaa

Snowshoeing in Ounasvaara, Rovaniemi, Lapland, Finland

Missä muualla kuin Rovaniemellä pääset talvilajien pariin lähes kaupungin keskustassa? Ounasvaaralla se on mahdollista. Oukulla voit hiihtää, lasketella, lautailla ja lumikenkäillä. Voit myös ihailla maisemia näkötornista ja paistaa makkaraa laavulla.

Nauti laskupäiväsi päätteeksi after ski -juoma Lapland Hotels Sky Ounasvaaralla ja ihaile maisemaikkunoista ympäröivää luontoa. Hotellin ravintola on useana vuonna valittu Suomen parhaimpiin.

Ounasvaaralla sijaitsee myös Santa Claus Golf, joka tarjoaa harrastuksellesi komeat puitteet. 18 reiän radalla voit pelata yöttömässä yössä ja nauttia peleistä myös talvella. Älä unohda Santasport Lapin Urheiluopiston kylpylää ja Seikkailupuisto Huimaa.

Arkkitehtuurikierroksella

Rovaniemen asemakaavan on suunnitellut Alvar Aalto. Asemakaava vahvistettiin vuonna 1946 ja se sai nimekseen Poronsarvikaava, koska se muistuttaa poron päätä ja sarvia.

Rovaniemen jälleenrakentamisesta vastanneen arkkitehdin päätyö on kulttuuri- ja hallintokeskus, joka tunnetaan myös Aalto-keskuksena. Siihen kuuluvat kaupungintalo, kirjasto ja Lappia-talo, jossa toimii Rovaniemen teatteri.

Aalto suunnitteli myös Korkalonrinteen asuinalueen, jossa on puistomiljöössä kerros- ja rivitaloja. Aluetta kutsutaan Rovaniemen Tapiolaksi.

Muisto valokuvassa

Lumberjacks candle bridge Rovaniemi

Selfie tai maisemakuva kannattaa ottaa Jätkänkynttilä-sillan lähellä. Vuonna 1989 liikenteelle avattu silta on nykyisen Rovaniemen maamerkki. Se yhdistää keskustan ja Ounasvaaran.

Paras tausta valokuvalle löytyy Pohjanhovi-hotellin rannasta. Löydät paikan varmasti, koska paikalla on usein muitakin valokuvauksen ystäviä.

Retkipäivän riemu

Tiesitkö, että Rovaniemellä on lähes sata yleisessä käytössä olevaa laavua? Keskustasta lähin on Jyrhämänkujan laavu. Hirsirakenteinen laavu sijaitsee niemen kärjessä Kemijoen rantatörmällä. Laavulla on tulipaikka ja polttopuita.

Lisätietoja laavuista ja niiden sijainneista löydät osoitteesta www.etiainen.fi. Retki laavulle on oiva tapa nauttia ulkoilemisesta.

laavu at Rovaniemi, Lapland, Finland

Voimaa päivään

Arctic Light Hotel Breakfast in Rovaniemi

Jos haluat syödä herkkuaamiaisen, suuntaa Arctic Light Hoteliin. Aamiaisen on suunnitellut ruokakirjailija, televisiokokki Sara La Fountain. Kokonaisuus on ravitseva, raikas ja värikkään visuaalinen.

Hotellin keittiössä valmistuu aamuisin muun muassa raakakakkuja, puristettuja mehuja, smoothieita ja mango­–chiavanukkaita. Elämyksen kruunaa vastajauhettu kahvi.

Jos et asu hotellissa, aamiainen maksaa 24 euroa henkilöltä. Hotelli suosittelee pöytävarausta sesonkiaikaan marras–maaliskuussa.

Tähtitaivaan alla

Jos haluat nukkua lumihotellissa tai lasi-iglussa, lähde parinkymmenen kilometrin päähän Lehtojärvelle. Arctic Snow Hotel & Glass Igloos -hotellissa kumpikin on mahdollista. Lumihotelli on avoinna joulukuun lopusta maaliskuun loppuun.

Lämpötila on huoneissa nollan ja miinus viiden asteen välissä. Kylmä ei kuitenkaan yllätä, koska nukut olosuhteisiin tarkoitetussa makuupussissa.

Lasi-iglu on puolestaan kuin hotellihuone, jossa on lasikatto ja näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Hotellilla päivystää revontulivahti, joka herättää revontulien ilmestyessä taivaalle.

Arctic SnowHotel Glass Igloos in Rovaniemi

Kauneutta kuukaudesta riippumatta

Rovaniemi aerial in Summer

Muista, että Rovaniemelle kannattaa saapua ympäri vuoden. Luonto ja vaihtuvat vuodenajat antavat aina ihmeteltävää.

Talvella voit nauttia pakkasista ja lumesta, keväällä ihailla jäiden lähtöä ja hiihdellä aurinkoisilla hangilla. Kesällä Rovaniemi tarjoaa hiljaisuutta, rauhaa ja yöttömiä öitä. Syksyn tullen on ruskaretken aika.

Kirjoittajasta

Sanna Kekki on elokuussa 2017 Helsingistä Rovaniemelle muuttanut toimittaja, joka rakastaa uutta kotikaupunkiaan ja sen ihmisiä.

Vinkkejä varten on haastateltu Arktikumin toimitusjohtajaa Hannele Koskiniemeä, Visit Rovaniemen markkinointisuunnittelijaa Kaisa Heiskaria, kaupungin erityissuunnittelijaa Aarno Torvista, Arctic Light Hotelin johtajaa Timo Kärkeä ja Arctic Snow Hotel & Glass Igloos -hotellin omistajaa Heidi Haavikkoa.

Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit, Uncategorized 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää