0
lue

Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2020 hiihtolomavinkit Rovaniemelle

27.01.2020 Anna Ruohonen

Huiput hiihtokelit ja kevään kantohanget odottavat! Rovaniemeltä löydän hiihtokeskuksen aivan keskustan tuntumasta, laajan latuverkoston, lumisten puiden reunustamat talviretkeilyreitit sekä tietenkin kaupungin tunnetuimman asukkaan, napapiirillä Joulupukin Pajakylässä asuvan Joulupukin. Koko perheen lomakaupunki tarjoaa myös hauskaa ja liikunnallista tekemistä lapsille.

Valoa kohti!

Rovaniemen kevättalvea määrittä yksi luonnonilmiö yli muiden: voimakkaasti lisääntyvä valon määrä. Päivä pitenee lähes tunnilla joka viikko, mitä lähemmäksi kesää aika kulkee. Se tarkoittaa pidempiä ja valoisampia lomapäiviä. Aikaa mukavien asioiden tekemiselle on enemmän, kun valon määrä ei rajoita tekemistä. Joulupukin virallisesta kotikaupungista Rovaniemestä on kehittynyt viriili Lapin pääkaupunki, portti pohjoiseen, jonka luonnetta määrittää Joulupukin lisäksi monipuoliset urheilumahdollisuudet, luontokohteet sekä vilkkaan pikkukaupungin tunnelma.

 

Tapaa ihanat eläimet

Lyhyet ja pidemmätkin rekiajelut poroilla ovat yksi Rovaniemen suosituimmista aktiviteeteista. Rovaniemen alueella toimii lukuisia porotiloja, jotka tarjoavat paitsi rekiajeluita, myös tilavierailuja. Niiden aikana porotilalliset kertovat, millaista elämä porotilalla on. Joulupukin Pajakylässä Santa Claus Reindeerin rekiajelut pyörivät ilman varausta.

Toinen suosittu eläinten kanssa tapahtuva aktiviteetti on koiravaljakkoajelut. Valjakkokoirayrittäjiä toimii niin ikään alueella useita ja moni heistä tarjoaa mahdollisuuden myös tilavierailuun. Koiravaljakkoajeluita on tarjolla monen mittaisia muutaman tunnin valjakkokyydistä useamman tunnin retkeen. Joulupukin Pajakylässä toimii Arctic Circle Husky Park, jonne piipahtaminen on helppoa Pajakylän vierailun yhteydessä.

Rovaniemeltä on noin tunnin ajomatka Ranuan eläinpuistoon. Eläinpuiston tunnetuimmat asukkaat ovat sen jääkarhut Venus ja Sisu, mutta jääkarhujen lisäksi eläinpuistossa asuu noin parisataa muutakin eläinyksilöä. Arktisia eläinlajeja on yhteensä noin 50.

 

Perheloma Joulupukin Pajakylä

Joulupukin Pajakylä – paikka joka ei esittelyitä kaipaa

Joulupukin Pajakylä sijaitsee Rovaniemen pohjoispuolella, maantieteellisellä napapiirillä. Pajakylässä asuu Rovaniemen tunnetuin asukas, Joulupukki, joka on tavattavissa jokaisena vuoden päivänä, säällä kuin säällä. Joulupukin kammarin vieressä sijaitsee Joulupukin pääposti, jossa ahkerat tontut työskentelevät vuoden ympäri. Siellä voit kirjoittaa joulukortit ennakkoon, ja tontut lähettävät ne perille seuraavaksi jouluksi. Postissa voi lähettää myös kiltteystodistuksen.

Snowman World eli Lumiukkomaailma on lyömätön talvinen käyntikohde lapsille ja lapsenmielisille. Sitlä löydät muun muassa huimia jäämäkiä ja jääravintolan.

Pajakylässä on useita shoppailupaikkoja ja ravintoloita. Jos haaveilet Joulupukin naapurissa majoittumisesta, katso Santa Claus Holiday Villagen, Santa’s Igloos Arctic Circle, Nova Skylandin ja Snowman World Glass Resortin majoitusvaihtoehdot.

 

Santa's Igloos Arctic Circle in Rovaniemi

Majoitu mukavasti yötaivasta katsellen

Kansainvälinen suosio on tuonut mukanaan Rovaniemelle paljon hulppeita majoitusvaihtoehtoja. Erilaiset lasikattoiset majoitusvaihtoehdot ovat tehneet pohjoisen taivaan revontulten katsomisesta helppoa: Alueella toimii peräti 11 erilaista lasiseinäistä tai lasikattoista majoitusta tarjoavaa hotelliyritystä. Mainetta ja kansainvälisiä tunnustuksia on niittänyt varsinkin Joulupukin Pajakylän läheisyydessä sijaitseva Arctic TreeHouse Hotel.

Ounasvaaralle Lapin urheiluopisto Santasportin kupeeseen avautui marraskuussa 2018 huoneistohotelli, joka on laajentanut alueen erityisen hyvin perheille sopivaa majoituskapasiteettia merkittävästi. Hieman ylempää vaaran laelta löytyy Ounasvaaran lakituvat. Hirvaalla noin puolentunnin ajomatkan päässä Rovaniemen keskustasta sijaitsee perheomisteinen Hotel Metsähirvas. Tunnelmallinen hotelli on avattu täysin remontoituun historialliseen 1920-luvun rakennukseen, joka on toiminut aikaisemmin metsäkouluna.

Rovaniemen keskustassa sijaitsee lukuisia erilaisia hotelleita, joiden sijainti takaa kaupungin palveluiden läheisyyden. Kurkkaa Rovaniemen kattava majoitustarjonta täältä.

 

Kaikkien lajien Ounasvaara

Monen rovaniemeläisen elämä keskittyy Ounasvaaralle, eikä syyttä: vaaralla risteilee laaja latuverkosto, jonka eritasoisista laduista voivat nauttia sekä kilpa- että kuntohiihtäjät. Maaliskuussa Rovaniemellä järjestetään perinteinen Napapiirin hiihto.

Ounasvaaran pohjoisrinteellä sijaitsevasta Ounasvaaran hiihtokeskuksesta löytyy kymmenen rinnettä ja viisi hissiä. Alkuun pääsee helposti vuokraamalla välineet ja osallistumalla hiihtokouluun. Pieni keskus sopiikin erityisen hyvin perheille ja harrastusta aloitteleville.

Lapin urheiluopisto Santasportilta voi vuokrata erilaisia talviurheiluvälineitä hiihtosuksista liukulumikenkiin ja läskipyöriin. Roll Outdoors on rovaniemeläismiesten pyörittämä yritys, joka vie asiakkaansa pyöräilemään Ounasvaaran eeppisille talvipyöräilyreiteille säällä kuin säällä. Roll Outdoorsilta voi vuokrata tavallisten läskipyörien lisäksi myös sähkökäyttöisiä läskipyöriä.

 

Arctic Design Shop Rovaniemi

Paikallisia tuotteita kotiin vietäväksi

Kädentaidot ovat oleellinen osa lappilaista kulttuuria. Kädentaitoja ja paikallista taiteellisuutta kuvaamaan on luotu oma termi, Arctic design, jolla kuvataan lappilaista nykypäivän käsityötä ja muotoilua. Perinteet ovat hyvin voimissaan ja moni paikallinen taiteilija käyttää perinteisiä valmistusmateriaaleja ja tekniikoita. Valtakadulla sijaitsevaan Arctic Design Shopiin on koottu edellä kuvailtuja tuotteita. Myös taidemuseo Korundin ja tiedekeskus Arktikumin kaupoissa myydään paikallisia design-tuotteita. Ikoninen puukkotehdas Marttiinin tehtaanmyymälä Wanha Tehdas sijaitsee Rovaniemen keskustan tuntumassa, minkä lisäksi Marttiinilla on myymälät Joulupukin Pajakylässä ja keskustassa.

Muitakin ostosmahdollisuuksia toki löytyy. Joulupukin Pajakylässä sijaitsevat Balmuirin, Marimekon ja Iittalan myymälät. Rovaniemen keskustassa on lisäksi kolme ostoskeskusta, joista löytyy vaate-, urheilu- ja ruokakauppoja.

 

Hoplop ja Rollohalli

Vauhtia ja kulttuuria sisätiloissa

Lapin urheiluopiston tiloista Ounasvaaralta löytyvät sekä kylpylä että keilahalli, jotka sopivat koko perheelle. Rollohalli on vauhdikas sisäliikuntapuisto, jonka volttimontuilla ja muissa toiminnallisissa liikuntakohteissa vierähtää koko perheellä helposti tunti jos toinenkin. Samasta paikasta löytyy myös HopLop.

Kulttuuripassi on pääsylippu kolmeen Rovaniemen taiteen ja kulttuurin merkittävään kohteeseen: tiedekeskus Pilkkeeseen, tiedekeskus ja museo Arktikumiin sekä taidemuseo Korundiin. Tiedekeskus Pilkeessä pääsee tutustumaan ajankohtaisiin metsäteemoihin, Arktikum vie sinut arktisen luonnon, kulttuurin ja historian äärelle ja taidemuseo Korundissa ihastellaan taidetta. Taidemuseon kanssa saman katon alla toimii myös Lapin kamariorkesteri.

 

 

Suolaista, makeaa, lappilaista ja kansainvälistä

Rovaniemen ravintolamaailma on laajentunut voimakkaasti parin viime vuoden aikana ja keskittyminen näyttäisi tapahtuva Valtakadulla. Uusin tulokas on Valtakadulla sijaitseva kasvispainotteinen ravintola Nabo, jonka vierestä löytyy aasialaista ruokaa tarjoileva HIMO ja Venäläinen Tsar ja vastapäätä legendaarinen lappilaisesta ruuastaan tunnettu Nili. Vähän matkan päässä samalla kadulla sijaitseva Hostel Cafe Koti on valoisa ja tilava kahvila sekä lounasravintola, jonne myös koirat ovat tervetulleita. Arctic Light Hotelin tiloissa sijaitsevat bistro Plan B ja a la carte –ravintola Arctic Restaurant löytyvät niin ikään Valtakadulta.

Keskustassa sijaitsee lisäksi useita mukavia kahviloita ja lounaspaikkoja.

 

Pohjoisen yöjuna

Helposti lentäen, mukavasti junalla

Rovaniemelle laskeutuu useita päivittäisiä lentoja. Sekä Norwegian että Finnair lentävät Helsingistä kaupunkiin päivittäin. Pohjoisen yöjuna on myös kokeilemisen arvoinen elämys.

Lapin kesä on parhaimmillaan juuri nyt, yöt yhä valoisia ja hempeän vaaleanpunaisia. Majoitusten lakanat silkkisen pehmeät ja huumaava männyn sekä koivun tuoksu täyttää aistit aamukävelyllä. Tartu siihen elämäsi tärkeimpään, eli kumppanisi käteen ja tuo romantiikkaa tulvivalle matkalle Lappiin, Rovaniemelle, arktisten vesien äärelle. Poimimme jälleen Annen vinkit, lue ja löydä oma herkullinen suunnitelmasi lemmenlomaasi varten. Juuri nyt juna kulkee ja bussi vie. Voitte hurauttaa kaksin Rovaniemelle myös omalla autolla tai vuokrata kuumimman menopelin paikan päältä ja kerätä yhteisiä muistoja samalla ympäröivistä kohteista. 
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 29.07.2020 Suunnitelmissa Lemmenloma – Rovaniemen kesä...
Lue lisää
Miltä kuulostaisi ylittää napapiiri golfaten? Entäpä kesäyön SUP-lautailut Ounasjokisuistossa omaa hiekkarantaa etsien? Oletko aina haaveillut vaelluksesta tuntureille joogaamaan? Pyöräile vaaramaisemissa, virkistäydy Santasportin kylpylässä ja ruokaile maailmanluokan ravintoloissa sekä majoitu palkituissa erikoismajoituksissa! Lappi odottaa ja seikkailu alkaa Rovaniemeltä!
Tekeminen, Listat, Vinkit, Uncategorized 21.07.2020 Lapin seikkailu alkaa Rovaniemeltä
Lue lisää
Suuntaa kesälomasi tänä vuonna Lappiin! Rovaniemi on hyvä starttipaikka Lapin roadtripille, ja myös mainio tukikohta alueen monipuolisille päiväretkikohteille. Lomaile lasten kanssa Lapissa, puolison kanssa romanttisesti valoisissa Rovaniemen kesäöissä tai matkusta ystäväporukalla vauhdikkaan aktiiviloman perässä.
Tekeminen, Listat, Ihmiset, Ilmiöt, Paikat, Vinkit 10.07.2020 Kesäinen Rovaniemi tarjoaa tekemistä ja elämyks...
Lue lisää
Löydä päiväretkikohde Rovaniemen alueelta. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 06.07.2020 Rovaniemi houkuttelee päiväretkikohteillaan
Lue lisää
Uniikkeja ravintoloita ja rentoja terasseja: tässä muutama paikallinen helmi, joita et halua missata.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 30.06.2020 Ruokamatkalle Rolloon: Kesän 2020 must-ravintolat...
Lue lisää
Kaipaatko Rovaniemeä? Rovaniemikin kaipaa sinua! Koska matkustaminen ei nyt ole suositeltavaa, halusimme tuoda kaupungin lähemmäksi sinua. Lue alta vinkkimme, kuinka voit nauttia Rovaniemestä omasta olohuoneestasi.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 06.05.2020 Kuinka kokea Rovaniemi kotisohvalta
Lue lisää
Ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita, nostattaakseen mielialoja ja pitääkseen uskoa yllä, sekä opettaakseen uudelle sukupolvelle rohkeudesta. Me uskomme, että nyt on aika kertoa inspiroivia tarinoita, tarinoita unelmista, joiden puolesta kannattaa taistella, ehkä jopa unelmista, jotka ovat nousseet tuhkasta.
Ihmiset, Ilmiöt, Paikat 24.03.2020 Rovaniemi on elävä todiste siitä, mihin yksi un...
Lue lisää
Ihmiset, Ilmiöt, Uncategorized 18.03.2020 Pysy kotona – Älä hätäile – Tästäkin sel...
Lue lisää
Lapin kesä on jotain maagista ja kokemisen arvoista. Rovaniemellä pystyt yhdistämään mahtavasti luonnon rauhan ja kaupungin tarjoamat palvelut.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 28.02.2020 Yötöntä yötä odotellessa
Lue lisää
Rovaniemen kevättalvi on mainio hiihtolomakohde. Lapin pääkaupunki ja pohjoisen portti on tunnettu paitsi huikeista liikuntamahdollisuuksistaan, myös Joulupukista, joka on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä.
Tekeminen, Vinkit 27.01.2020 Äkkilähtö pohjoiseen? Kevään 2020 hiihtolomav...
Lue lisää
Kourtney Kardashian vieraili kolmen lapsensa, ex-miehensä Scott Disickin ja tämän nykyisen puolison Sofia Richien kanssa Rovaniemellä viime huhtikuussa. Katsoimme jakson ja poimimme sieltä Kardashianien Rovaniemi-tärpit.
Ihmiset, Ilmiöt 07.10.2019 Kardashianien tv-sarjan jakso kuvattiin Rovaniemel...
Lue lisää
Lokakuun lopusta alkaen Rovaniemellä on käynnissä tapahtuma lähes joka päivä. Tapahtumakimara alkaa 25. lokakuuta Arctic Weekendillä ja jatkuu marraskuun loppuun asti.
Tekeminen, Vinkit 27.09.2019 Kipinää kaamokseen – Loka-marraskuu on täynn...
Lue lisää
Revontulivalokuvaaja Alex Kuznetsovin työaika alkaa elokuussa, kun ensimmäiset revontulet ilmestyvät Rovaniemen taivaalle. Hän metsästää revontulia huhtikuulle asti kameransa kanssa.
Ihmiset, Ilmiöt 30.08.2019 Revontulikausi alkoi – Alex Kuznetsoville se...
Lue lisää
Rovaniemen alueella on yli sata laavua ja useita luonnonkauniita päiväretkikohteita. Katso tästä lista helposti saavutettavista retkeilykohteista.
Tekeminen, Paikat 05.06.2019 Haussa päiväretkikohde Rovaniemeltä? Katso list...
Lue lisää
Kaksi vuorokautta, yksi kaupunki. Katso tästä parhaat vinkit pikaiseen kesälomamatkaan Rovaniemelle.
Listat, Vinkit 27.05.2019 Tiedossa vain pikavisiitti Rovaniemelle? Teimme si...
Lue lisää
Porojen näkeminen ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia. Luettuasi tämän löydät varmasti poroja Rovaniemeltä - niitä löytyy jopa kaupungin keskustasta.
Listat, Vinkit 15.04.2019 Rovaniemi, porojen kaupunki – näe poroja yllät...
Lue lisää
Ounasjoen suisto on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde kaupungin keskustan kupeessa. Siellä voi nauttia luonnosta tai harrastaa vesillä.
Ilmiöt, Paikat 09.04.2019 Tutustu Ounasjoen helmiin – Rovaniemen jokisuist...
Lue lisää
Rovaniemeläiset ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja, makuja maailmalta, fine diningia ja rentoa naposteltavaa. Jokaiselle löytyy jotakin.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 21.12.2018 Rovaniemi lautasella: Raikkaita lounaita, fine din...
Lue lisää
Rovaniemi on monipuolinen paikka maastopyöräilyyn. Sen polut opettavat teknistä ajamista, mutta myös helppoja reittejä löytyy kilometritolkulla.
Tekeminen 07.08.2018 Opas: Maastopyöräilijän Rovaniemi + Pyhätuntur...
Lue lisää
Kesäinen Rovaniemi räväyttää eteesi liudan mahdollisuuksia kokea, syödä ja liikkua. Poimimme tarjolle kymmenen kohdetta, joiden avulla voit inspiroitua kaupungista.
Tekeminen, Listat 19.07.2018 Täyden kympin Rovaniemi – 10 tapaa nauttia ...
Lue lisää
Rovaniemi on ollut Instagramissa edukseen viime vuosina. Katso tästä, millaiselta kaupunki näyttää tunnettujen valokuvaajien mielestä.
Ilmiöt, Paikat 04.06.2018 Miltä Rovaniemi näyttää Instagramissa? Katso t...
Lue lisää
Rovaniemellä on paljon upeita valokuvauspaikkoja lähellä kaupunkia. Paikalliset valokuvaajat kertovat omat suosikkipaikkansa.
Tekeminen, Paikat, Vinkit 08.03.2018 Rovaniemeläiset valokuvaajat kertovat parhaat kuv...
Lue lisää
Joulupukin Pajakylän lisäksi Rovaniemellä on lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita, joissa kannattaa vierailla. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Tekeminen, Listat, Paikat, Vinkit 23.01.2018 Älä jätä näitä välistä – Listasimme ...
Lue lisää
Mitä paikalliset tekevät Lapin pääkaupungissa kesällä? Jututimme muutamaa rovaniemeläistä matkailualan ammattilaista, jotka vinkkasivat kaikkein mieluisimmat kesäharrastuksensa.
Tekeminen, Ihmiset, Vinkit 22.06.2017 Rovaniemen matkailuammattilaisten kesävinkit
Lue lisää
Tutustumisretki Rovaniemen historiallisiin rakennuksiin ja kohteisiin Maria Huhmarniemen johdattamana.
Paikat 21.06.2017 Historia Rovaniemen katukuvassa
Lue lisää
Revontulet voi nähdä ja kokea Rovaniemellä monella eri tavalla - katso vinkkimme täältä!
Listat, Ilmiöt, Vinkit 04.11.2016 Mielenkiintoisia tapoja kokea revontulet Rovanieme...
Lue lisää
Rovaniemi on tunnettu talvilomakohde ja tekemistä riittää lumella ja sisätiloissa. Katso listamme, joka antaa osviittaa siitä mitä kaikkea on tarjolla.
Tekeminen, Listat, Vinkit 27.10.2016 Top 10 talviaktiviteettia Rovaniemellä
Lue lisää
Vaikka Rovaniemi on kaupunkialue, luonto on käden ulottuvilla joka puolella. Täältä löydät vinkkimme helposti saavutettavista talvisista luontokohteista.
Listat, Paikat, Vinkit 27.10.2016 Talviluonto: 5 helposti saavutettavaa kohdetta Rov...
Lue lisää
icon

Psst… Miten asiointi sivuillamme sujuu? Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä kehittämään sivustoamme.

Osallistu kyselyyn